Hyppää sisältöön

Uber-kuskille tuomio Helsingissä: Sakkoja ja 12 000 euron ansiot valtiolle

Mies toimi Uber-kuljettajana kolmen ja puolen kuukauden ajan. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen Uber-kuljettamisesta Suomessa annettu tuomio, kihlakunnansyyttäjä Jutta Juntunen sanoo.

Uber-taksiyhtiön Tukholmassa käyttämät autot ovat tavallisia rekisteröityjä takseja. Kuva: Yle

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Uber-kuljettajana toimineen 23-vuotiaan miehen sakkoihin luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta.

Oikeus langetti miehelle 25 päiväsakkoa, hänen tuloillaan kaikkiaan 150 euroa. Lisäksi mies tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 12 250 euroa eli saman verran kuin hän oli syyttäjän mukaan ansainnut bruttotulona, kun oli toiminut Uber-kuljettajana. Kuukausiansioina tämä tarkoittaa noin 3 500:aa euroa.

Mies oli harjoittanut luvatonta taksiliikennettä touko-elokuussa 2015, kolme ja puoli kuukautta, käräjäoikeus toteaa.

"Syyttäjänä olen tyytyväinen"

Kihlakunnansyyttäjä Jutta Juntunen Helsingin syyttäjänvirastosta kertoo, että hänen tietojensa mukaan kyseessä on ensimmäinen Uber-kuljettamisesta Suomessa annettu tuomio.

Kysymys on vasta yksittäistapauksesta. Varmasti tulevaisuus näyttää, mitä jatkossa tapahtuu.

Jutta Juntunen

– Asiasta ei ollut minkäänlaista ennakkotapausta. Oli vaikea sanoa, mikä lopputulos tulisi olemaan.

– Olin vaatinut 25:tä päiväsakkoa. Syyttäjänä olen tyytyväinen käräjäoikeuden ratkaisuun, Juntunen sanoo.

Mistä tuomio yleisemmällä tasolla kertoo?

– Sitä on vaikea sanoa, Juntunen vastaa.

– Kysymys on vasta yksittäistapauksesta. Varmasti tulevaisuus näyttää, mitä jatkossa tapahtuu.

Ei erityistä Uberin järjestämää koulutusta

Käräjäoikeuden mukaan mies oli kertonut, että hän oli toiminut henkilöliikenteen kuljettajana Uber-palvelun kautta. Uber-kuljettajaksi hän oli päässyt, kun hän oli käynyt Uberin toimistolla.

Uberin henkilökunta oli ilmoittanut, ettei palvelun kautta toimittaessa edellytettäisi erityistä lupaa, oikeus toteaa.

Mies ei ollut käynyt erityistä Uberin järjestämää koulutusta. Hän oli käynyt taksinkuljettajan peruskurssin mutta ei ollut läpäissyt sitä.

Mies oli ajanut henkilöliikennettä Uber-palvelun kautta viitenä kuutena päivänä viikossa. Hän oli saanut maksetuista korvauksista 80 prosenttia itselleen.

Oikeus: Mies toimi ammattimaisesti

Uber-kuljettamisessa on ollut kyse ansiotoiminnasta, oikeus katsoo. Mies ei ollut tuntenut kyydittäviä ennalta, ja hän oli toiminut ammattimaisesti.

Käräjäoikeus toteaa, että mies on näin ollen syyllistynyt luvattoman taksiliikenteen harjoittamiseen.

Mies itse oli kiistänyt syytteen ja vastannut, että tekoa ei olisi pidettävä taksiliikennelain mukaisena ammattimaisena henkilöliikenteen harjoittamisena ja siten rangaistavana.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, käräjäoikeus huomauttaa. Käräjäoikeus on antanut tuomion toissa päivänä tiistaina. Torstaina siitä uutisoivat muun muassa Uusi Suomi (siirryt toiseen palveluun), Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) ja STT (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle