Hyppää sisältöön

Puoluejohtajien keskustelussa valtiomiehiä jonoksi asti

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajien ensimmäisessä vaalien jälkeisessä tapaamisessa oppositio haastoi hallituksen, mutta tarjosi myös auttavaa kättä. Viestinnän kouluttaja Katleena Kortesuo, Ylen politiikan toimittaja Jari Korkki ja Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa ruotivat puheenjohtajien kohtaamista aamu-tv:ssä.

Katleena Kortesuo, Jari Korkki ja Ville Pernaa Ylen Aamu-tv:ssä perjantaina. Kuva: Yle

Puoluejohtajien eilisiltaisessa keskustelussa nähtiin valtiomiesmäisyyttä ja sen tavoittelua. Tästä huolimatta eduskuntapuolueiden puheenjohtajien ensimmäinen yhteinen esiintyminen vaalien jälkeen äityi paikoin yllättävänkin kiihkeäksi älämölöksi, arvioi viestinnän kouluttaja Katleena Kortesuo.

– Kyllähän se kertoo stressistä, Kortesuo sanoo Ylen aamu-tv:ssä.

Toisaalta toisen keskeyttäminen ja keskinäinen nokittelu myös kuuluvat poliittiseen keskusteluun. Kiltisti oman puheenvuoron odottaminen tekisi keskustelusta tylsää ja väritöntä, toteaa Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa.

– Sellaisia olivat radion vaaliohjelmat 50-luvulla, Pernaa naurahtaa.

Kaikki eivät kuitenkaan eilen pysyneet keskustelussa mukana. Kortesuo valittelee, että kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah jäi muiden puheenjohtajien varjoon. Ylen politiikan toimittaja Jari Korkki on samaa mieltä, mutta syy hänen mielestään ole Essayahin.

– Vaikka kuinka sanottaisiin, niin kyllähän näiden puolueiden koko näkyy. Mitä isompi puolue, niin sen enemmän puheaikaa, Korkki sanoo.

Arhinmäki oma vanha itsensä, Rinne esiintyi hallituksen auttajana

Vasemmistoliiton väistyvä puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli puheenjohtajien keskustelussa oma vanha ärhäkkä itsensä. Pernaan mielestä Arhinmäen ärhäkkyys oli piilossa ministerivuosien aikana ja vielä oppositioon paluunkin jälkeen rooli oli hakusessa.

– Nyt oli ehkä sellaista kerran vielä -henkeä siinä, että ihan niin kuin takavuosien malliin hän syttyy tässä viimeisessä keskustelussaan, Pernaa kuvailee.

Arhinmäen kanssa kovimmin opposition ääntä ylläpiti vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esiintyi huomattavasti sovittelevammin.

– Nostaisin esille Rinteen valtiomiesmäisen esiintymisen, miten hänkin oppositiosta käsin yrittää auttaa hallistusta. Se oli kiinnostava tapa hoitaa tuo keskustelu, kun vieressä oli nämä kaksi sähköjänispuheenjohtajaa eli Niinistö ja Arhinmäki, Pernaa toteaa.

Myös Korkki kiinnitti huomion Rinteen sovittelevaan otteeseen ja siihen, miten hän toi esille oman roolinsa kulissien takana kilpailukykysopimuksen saattamisessa maaliin.

– En huomannut, että sitä olisi kiistetty. Pikemminkin taisi olla niin, että Timo Soini jopa kiitti Rinnettä tästä palveluksesta, joka oppositiosta käsin on ikäänkuin isänmaalle tehty, Korkki toteaa.

Illan toinen sovittelija oli RKP:n väistyvä puheenjohtaja Carl Haglund, jota Pernaa kuvailee "hallituksen konsultiksi", joka rakentavalla tavalla kommentoi hallituksen aikaansaannoksia.

– Se oli sellainen rooli, jota harvemmin nähdään tv-keskusteluissa, Pernaa huomauttaa.

Stubb sovittelee valtiomiehen viittaa

Rauhallisesti ja maltillisesti esiintyneen kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin olemuksesta näkyi puolueessa käynnistynyt puheenjohtajakisa, arvioi Ylen politiikan toimittaja Jari Korkki.

– Ehkä nuorekkuus ei tällä kertaa olekaan enää Stubbin hyve, vaan pikemminkin kokemus ja valtiomiesmäisyys ja sitä hän pyrki tuomaan esille, Korkki pohtii.

Saman havainnon teki viestinnän kouluttaja Katleena Kortesuo.

– Minun mielestä se ei ollut kovin luontevaa hänelle. Ja oli jopa hieman nolo ja korni se, että "hei kaverit, ei nyt riidellä". Meni ehkä pikkuisen yli se sellainen tasoittamiseen pyrkimys minun mielestä, Kortesuo toteaa.

– Siinä oli valtiomiehiä nyt ehkä jonoksi asti, koska Stubb todellakin oli kuin hidastettu itsensä ja Sipilä puhui pääministerin roolista käsin oikeastaan kaiken ja Soini on kauan sitten jo siirtynyt vanhemman valtiomiehen rooliin, Pernaa sanoo.

Sipilä teki sipilät

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei vaikuttanut syttyvän keskusteluun, aamu-tv:n vieraat arvioivat. Pernaa katsoo, että keskustelu oli Sipilälle valtioneuvoston tiedotustilaisuuden jatkoa.

– Tietenkin verrattuna viime kevään vaalikeskusteluihin, joissa hän ei sanonut yhtään mitään, niin nyt hänellä oli sentään sanottavaa. Että siinä mielessä edistystä oli tapahtunut, Pernaa veistelee.

Esko Ahon kaltaista väittelijää Sipilästä ei ole kuitenkaan tullut, Korkki painottaa. Samaa mieltä on Kortesuo.

– Hän insinöörimäisesti puhui asiaa hieman takakenossa, "Suomi kuntoon". Hän teki perinteiset sipilät, Kortesuo kuvailee.

Suosittelemme sinulle