Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Miksi Panaman paperit paljastivat vain muutamia yhdysvaltalaisia?

Panaman papereiden ravistellessa maailman vallanpitäjiä, Yhdysvalloissa on ollut yllättävän hiljaista. Lakitoimisto Mossack Fonsecan toinen osakas kertoo syyn harvoille amerikkalaisnimille.

Lakiasiaintoimisto Mossack Fonsecan rakennus Panama Cityssä.
Lakiasiaintoimisto Mossack Fonsecan rakennus Panama Cityssä. Kuva: Alejandro Bolivar / EPA
Hanna Nordenswan
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman suurin tietovuoto on kuluneen viikon aikana paljastanut maailman rikkaiden ja valtaapitävien kytköksiä veroparatiiseihin. Yhdysvaltalaisnimiä lakitoimisto Mossack Fonsecasta vuodetuista asiakirjoista ei kuitenkaan ole juuri löytynyt.

Lakitoimiston toinen osakas, Ramon Fonseca kertoo, miksi heitä on niin vähän.

– Periaatteemme on, ettemme ota amerikkalaisia asiakkaita, Fonseca kertoi uutistoimisto AP:lle.

Syynä on, että toimiston toiminta on keskittynyt Euroopan ja Latinalaisen Amerikan markkinoille. Lakitoimistolla on vain muutama amerikkalaisasiakas ja suurin osa heistä on Panamalle muuttaneita yhdysvaltalaisia eläkeläisiä.

– Kumppanini rakastaa Yhdysvaltoja, ja minä myös. Lapseni kävivät siellä koulut. Mutta mielummin emme ota amerikkalaisasiakkaita.

Toinen syy harvoille yhdysvaltalaisnimille on se, että Yhdysvalloissa on helppo perustaa peiteyhtiöitä. Esimerkiksi Wyomingin, Delawaren ja Nevadan osavaltiota käytetään usein tähän tarkoitukseen.

Alun perin Panaman paperit käsiinsä saanut Sueddeutsche Zeitung -lehti on ilmoittanut, että materiaalista löytyy kuvia noin 200 amerikkalaispassista. Papereista ilmenee myös, että noin 3 500 veroparatiisiyhtiön osakasta on ilmoittanut yhdysvaltalaisen osoitteen. Se on vain pieni osa yli 250 000 yrityksestä, jotka Mossack Fonseca on perustanut asiakkailleen.

Suosittelemme sinulle