Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Fingrid: Olkiluodon ydinvoimalan ongelmat vievät Suomen sähköntuotannosta noin 10 prosenttia

Viallisten polttoainesauvojen aiheuttamat korjaustyöt pysäyttävät Olkiluodon ydinvoimalan ykköslaitosyksikön arviolta viikoksi. Maanantaina alkavaa sähköntuotantokatkosta paikataan todennäköisesti tuontisähköllä.

Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Olkiluodon ydinvoimalan ongelmat leikkaavat Suomen sähköntuotannosta noin 10 prosenttia. Viallisten polttoainesauvojen vuoksi pysähtyvä Olkiluodon ykköslaitosyksikkö tuottaa sähköä noin 880 megawattia, kun koko Suomen sähköntuotanto on parhaillaan noin 8 000 megawattia.

Olkiluodon ykköslaitosyksiköstä löydettiin perjantaina viallisia polttoainesauvoja. Sähköntuotanto yksikössä keskeytyy korjaustöiden vuoksi 11.4. arviolta viikoksi.

Teollisuuden Voiman mukaan viallisista polttoainesauvoista vapautuu jonkin verran radioaktiivisia aineita reaktoriveteen, mutta ympäristö ei ole vaarassa.

Sähkön siirrosta Suomen kantaverkossa vastaavan Fingridin mukaan vajetta paikataan todennäköisesti lisäämällä muuta kotimaista tuotantoa tai tuontia esimerkiksi Venäjältä ja Virosta.

– Ruotsin suunnasta tuonti on kyllä tälläkin hetkellä ihan täynnä. Sieltä ei juurikaan ole lisää saatavissa, sanoo Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen.

Kaukosen mukaan Olkiluoto 1:n sähköntuotannon korvaamiseksi saatetaan ottaa käyttöön myös sellaista kotimaista tuotantoa, joka ei juuri nyt ole ajossa.

– Lauhdevoimaa ei ole tällä hetkellä käytössä kuin ihan pieni määrä, Kaukonen sanoo.

Kaukosen mukaan markkinat tietysti päättävät, otetaanko esimerkiksi hiililauhdelaitoksia käyttöön.

Sähkönhinta markkinoilla on parhaillaan alhainen. Kaukosen mukaan vasta aika näyttää, miten paljon Olkiluodon seisokki vaikuttaa hintaan.

Suosittelemme