Hyppää sisältöön

Nordealta väärää tietoa – Luxemburgista annettu miljardiluottoja Suomeen

Suomalaisten asiakkaiden merkitys Nordean Luxemburgin-yksikölle on aiemmin tiedettyä suurempi. Nordea on auttanut asiakkaitaan perustamaan yhtiöitä myös Luxemburgiin.

Luxemburgin päärautatieasema.
Kuva: AOP
Jyri Hänninen

Suomalaisten asiakkaiden merkitys Nordean Luxemburgin-konttorin toiminnalle on selvästi suurempi kuin pohjoismaiden pankkikonserni on julkisuudessa antanut ymmärtää.

Nordean Luxemburgin-yksikön lainakannassa on Suomeen myönnettyjä luottoja lähes kahden miljardin euron arvosta.

Tämä on yli 20 kertaa enemmän kuin esimerkiksi Ruotsiin myönnetyt lainat. Lainoja on myönnetty useiden vuosien aikana. Luvut käyvät ilmi Nordean Luxemburgin-yksikön tilinpäätöstiedoista.

Vielä maanantaina Ylen haastattelussa Nordean maajohtaja Ari Kaperi vähätteli suomalaisasiakkaiden roolia Nordean Luxemburgin-yksikön toiminnassa.

– Meidän Luxemburgin konttorin asiakaskunta on kansainväliset asiakkaat siis ei pohjoismaiset asiakkaat, joten lähtökohtaisesti siellä ei nyt pitäisi olla suomalaisten asioita eikä siellä ole suomalaisten asiakkaiden asioita joiden kotipaikka on Suomi, Kaperi sanoi.

Nordea on ollut kovan arvostelun kohteena viime päivinä, kun Panamasta vuotaneiden tietojen mukaan pankki on perustanut satoja yhtiöitä asiakkailleen veroparatiisiin.

Käytännön toimista on vastannut Nordean Luxemburgin-yksikkö.

Pankin avulla yhtiöitä suomalaisille Luxemburgiin

Nordea ei antanut Ylelle haastattelua aiheesta, vaan vastasi kysymyksiin vain sähköpostilla. Nordean mukaan Luxemburgin-yksikön suuri lainakanta Suomessa liittyy muutamiin merkittäviin yritys- ja henkilöasiakkaisiin.

– Luxemburgin asiakasmääriä ei ole kerrottu julkisuuteen kilpailusyistä, ei myöskään Suomessa asuvien Luxemburgin asiakkaiden määrää. Luxemburgin vuosikertomuksessa oleva lainasaatavien määrä koostuu muutamasta suuresta suomalaisesta henkilö- ja yritysasiakkaasta, joilla on laajaa kansainvälistä toimintaa, Nordea kirjoitti sähköpostissaan.

Yle kävi läpi satoja suomalaisten omistamia tai hallinnoimia luxemburgilaisia yhtiöitä. Näistä moni toimii tai on toiminut samasta osoitteesta kuin Nordean Luxemburgin-yksikkö. Yhtiöiden asiakirjoihin on eräissä tapauksissa laitettu suoraan Nordean yhteystiedot.

Yhtiöitä on perustettu jo Nordean edeltäjän eli Meritan aikana. Merita perusti Brittiläisille Neitsytsaarille kolme "anagrammiyhtiötä". Itarem Ltd, Ratiem Ltd ja Atirem Ltd ovat kaikki sanamuunnoksia Meritasta.

Nämä kolme yhtiötä perustivat taas Luxemburgiin yhtiöitä suomalaisille asiakkailleen. Asiakkaiden joukossa oli tunnettuja suomalaisia yrityksiä ja vauraita yksityishenkilöitä. Ainakin muutama perustetuista yhtiöistä liittyy eläkejärjestelyihin. Osa yhtiöistä toimii edelleen.

Nordean viestinnästä kerrottiin kuitenkin, ettei sillä ole tietoa suomalaisille perustetuista yhtiöistä.

Säätiöitä Liechtensteiniin

Nordea on tarjonnut Luxemburgin ja Sveitsin asiakkailleen mahdollisuutta perustaa säätiöitä ja trusteja esimerkiksi Liechtensteiniin. Näistä tietojen saaminen on selvästi vaikeampaa kuin yhtiöistä. Nordean mukaan säätiöiden avulla on pikemminkin haluttu varmistaa että verojen maksu tapahtuu oikein.

– Asiakkaalla saattaa olla erittäin monimutkaisia tarpeita ja hänellä voi olla varallisuutta, yritysomistuksia ja perillisiä useilla lainkäyttöalueilla. Tällöin verotuksesta voi muodostua todellinen viidakko ja kaksinkertaisen tai väärän verotuksen riski on suuri. Nordea Luxemburg auttaa asiakkaita tällaisissa ja myös vähemmän monimutkaisissa tilanteissa, jotta asiakas voi maksaa veronsa oikein.

Myös veroviranomaisilta pyydetään sitovia vastauksia. Näin halutaan varmistaa, ettei pankkia käytetä apuna veronkierrossa.

Trusti on etenkin angloamerikkalaisissa maissa yleisesti käytetty omistusjärjestely, jonkalaista ei tunneta Suomessa. Trustissa on kolme osapuolta, eli perustaja, omaisuuden laillinen omistaja ja omaisuuden asiallinen omistaja.

Trusteja on käytetty myös verosuunnittelussa tai suoranaisessa veronkierrossa (siirryt toiseen palveluun). Nordean mukaan pankki on antanut neuvoja säätiöiden ja trustien perustamiseen, jotta asiakas voisi maksaa veronsa oikein.

– Säätiö on yksi tapa järjestellä varallisuutta ja varmistaa, että asiakas maksaa veronsa oikein.

Suosittelemme sinulle