Hyppää sisältöön

Voimakas maanjäristys Pohjois-Afganistanissa – tuntui Intiassa saakka

Uutistoimisto Reutersin saamien silminnäkijähavaintojen mukaan järistys olisi tuntunut aina Intian pääkaupungissa Delhissä saakka.

Pakistanin kartta.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Mikko Kuusisalo

Afganistanin koillisosassa on tapahtunut voimakas maanjäristys. Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan järistyksen voimakkuus oli 6,6.

Uutistoimisto Reutersin saamien silminnäkijähavaintojen mukaan järistys olisi saanut talot huojumaan myös Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa ja Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa.

Järistys tuntui aina Intian pääkaupungissa Delhissä saakka. Se havaittiin myös Intian pohjoisosissa Kashmirissa ja laajalla alueella Intiassa. Delhin metroliikenne pysäytettiin järistyksen vuoksi väliaikaisesti.

USGS:n mukaan järistyksen keskus oli Pakistanin ja Afganistanin rajaseudulla ja se tapahtui 210 kilometrin syvyydessä.

Järistys pakotti ihmisiä pakenemaan kodeistaan Intiassa ja Islamabadissa, mutta mahdollisista uhreista tai tuhoista ei ole toistaiseksi kerrottu.

Uutistoimisto AP:n pakistanilaisviranomaisilta saamien tietojen mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut 7,1. Saksan geologian laitoksen mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut 6,5.

Pohjois-Afganistanissa sattui viime lokakuun lopulla voimakas maanjäristys, joka tuntui silloinkin laajoilla alueilla Pakistanissa ja Intiassa. Järistyksen voimakkuus oli tuolloin 7,5 ja ensimmäistä järistystä seurasi useita jälkijäristyksiä.

Syksyn järistyksessä kuoli lähes 400 ihmistä ja ainakin 2 600 loukkaantui.

Suosittelemme sinulle