Hyppää sisältöön

Panama-paperit paljastivat Metson venäläisen myyntipäällikön laskukikkailun: ”Selviä viitteitä rahanpesuun”

Metso Automationin Venäjän myyntipäällikkö kierrätti rahoja useiden tilien ja yritysten kautta omaan yhtiöönsä Panamaan. Metso antoi potkut.

Kuva: Metso Automation

Ylen MOT-ohjelman toimittajan Panama-papereista löytämät dokumentit osoittavat, että Metson Venäjän myyntipäällikkönä toiminut työntekijä on kierrättänyt rahaa Panamassa olevasta yhtiöstään Metsoon, ja vaikuttanut tämän jälkeen kaupoissa, joissa suuria summia on kiertänyt hänen yhtiöönsä veroparatiisissa.

Myyntipäällikön omistama, Panamaan rekisteröity yritys on maksanut sveitsiläisen pankkitilin kautta laskun Metso Automationille Suomeen. Lasku on asiakirjojen mukaan ollut venttiileistä ja komissiopalkkiosta. Venttiilit oli myyty venäläisyritykselle.

Metso Automationin saatua rahansa venäläinen yritys on myynyt venttiilejä eteenpäin, ruotsalaisyritykselle, jota johtaa toinen venäläismies. Kauppojen yhteydessä alkuperäinen venttiilien hinta on lähes kuusinkertaistunut. Ylijäämän työntekijä on ohjannut yrityksensä tilille Panamaan. Asiakirjat osoittavat, että työntekijä on toteuttanut samankaltaisia kauppoja useaan kertaan.

Ylen MOT-ohjelma pyysi Metson entistä sisäisen valvonnan johtajaa Jarmo Kääriäistä tutustumaan asiakirjoihin. Hän arvioi, että maksuliikenteessä on selkeitä viitteitä rahanpesuun.

Sisäinen tarkastus ei huomannut

Metso Automationin sisäinen tarkastus ei huomannut venttiilikaupoissa mitään epäilyttävää, eikä siis puuttunut asiaan. Kauppoihin liittyvät väärinkäytökset tulivat esiin, kun Ylen MOT-ohjelman toimittaja pyysi yritystä kommentoimaan rahansiirtoja ohjelmaa varten. Metso Automation aloitti sisäisen tutkinnan lähes välittömästi asiasta kuultuaan. Yhtiö kertoo informoineensa viranomaisia asiasta saatuaan tiedon epäilyksestä.

– Suhtaudumme asiaan vakavasti, toteaa Metson talousjohtaja Harri Nikunen.

Nikusen mukaan Metsoon tulevien maksujen tarkastaminen on lähinnä pankkien vastuulla, eli Metso ei tutki jokaista veroparatiisimaasta tulevaa laskua. Sen sijaan Metsosta veroparatiisimaihin lähteviä maksuja yritys tarkkailee jo nyt. Yrityksen listalla on noin 30 maata.

– Meiltä niin kutsuttuihin veroparatiiseihin menevät maksut pysäytetään lähtökohtaisesti, ja katsotaan mistä on kysymys, talousjohtaja kuvaa.

Palkka kikkailusta: potkut

Metson mukaan selvityksessä ei käynyt ilmi, että Metso yrityksenä olisi ollut osallisena epäselvyyksissä, vaan kyseessä on ollut myyntipäällikön oma toiminta. Metso ei myöskään katso kärsineensä taloudellista vahinkoa. Myyntipäällikön kannalta Metson sisäinen tutkinta oli kuitenkin raskauttava.

– Selvityksessä ilmeni mahdollinen eturistiriitatilanne, ja sen välttämiseksi kyseisen työntekijän työsopimus on päättynyt yhteisellä sopimuksella, kerrotaan Metson viestinnästä Ylelle.

Ylen Panama-papereista saamien tietojen mukaan Metson erottama työntekijä on ollut Mossack Fonsecan tärkeä asiakas. Hän on liikutellut kymmeniä miljoonia euroja ja kultaa sveitsiläisten tiliensä kautta. Lisäksi hän omistaa perheenjäsenineen useita asuntoja Panamassa.

Suosittelemme sinulle