Kanadan alkuperäisväestön nuorten joukossa on tehty viime kuukausina poikkeuksellisen paljon itsemurhayrityksiä.
Viimeisin kansallisiin otsikoihin noussut tapaus sattui lauantaina pienessä pohjoisontariolaisessa intiaaniyhteisössä, jossa 11 teiniä yritti päättää elämänsä.
Kahden tuhannen asukkaan syrjäisen Attawapiskatin intiaanikylän päällikkö ja valtuusto julistivat tapahtuneen jälkeen hätätilan. Median mukaan Ontarion paikallishallinto on lähettänyt paikalle mielenterveyden kriisiryhmän hätätilan julistamisen jälkeen.
Kanadalainen CTV News uutisoi, että tässä kuussa kylässä on tehty jo 28 itsemurhayritystä. Nuorten itsemurhakierre alkoi viime syyskuussa, ja sen jälkeen on tapahtunut jo yli sata yritystä. Yksi 13-vuotias tyttö myös onnistui riistämään elämänsä.
Myös länsikanadalaisessa Manitoban provinssissa sijaitseva intiaaniyhteisö haki liittovaltion apua viime kuussa, koska siellä oli tapahtunut kahdessa kuukaudessa kuusi itsemurhaa ja kahdessa viikossa peräti 140 itsemurhayritystä.
Kanadan pääministeri Justin Trudeau onkin kuvaillut uutisia sydäntäsärkeviksi, ja luvannut parannuksia alkuperäisväestön elinoloihin.
Itsemurha-aallon taustalla tuen ja rahan puute?
Attawapiskatin kylässä asuva, menehtyneen tytön sukulainen kertoo CTV:lle, että hän näki paikallisessa sairaalassa lauantaina useita teinityttöjä, joita hoidettiin tahallisen huumeiden yliannostuksen vuoksi.
Hän kertoo, että itsemurhayritysten määrä kasvoi voimakkaasti sukulaistytön lokakuisen kuoleman jälkeen. Hän syyttääkin tapauksista henkisen avun puutetta; köyhä yhteisö ei ole saanut tukea traumaansa ja surunsa käsittelyyn.
Pohjois-Ontarion kansanedustaja Charlie Angus on samaa mieltä ja sanoo, ettei intiaaniyhteisöillä ole samanlaisia resursseja kuin muilla.
– Kun nuori ihminen tekee jossain muussa koulussa itsemurhan, sinne lähtetään heti kriisiyksikkö. Pohjoiset intiaaniyhteisöömme sen sijaan jätetään oman onnensa nojaan. Meillä ei ole rahaa tällaisiin mielenterveyspalveluihin.
Kanadalaisista noin neljä prosenttia eli 1,4 miljonaa ihmistä kuuluu alkuperäisväestöön.
Monet intiaaneista elävät köyhyydessä, ja heillä on suurempi riski kuolla väkivaltaan ja riippuvuuksiin kuin muilla kanadalaisilla. Myös vankilaan joutuminen on todennäköisempää kuin valtaväestöllä.