Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kesän lehtokotilosota puhkeaa pian - ahmii ja tuhoaa puutarhaherkut

Perinteiset olutansat eivät tehoa taistelussa lehtokotiloa vastaan. Kotipuutarhuri Päivi Korpivaara kirjoitti kirjan lehtokotilon torjunnasta.

Lehtokotilot vaivaavat pian monen ihmisen puutarhoja. Lehtokotiloiden tuhoamisesta kirjan kirjoittanut Päivi Korpisaari kertoo, miten niitä on perinteisesti pyritty hävittämään, mikä tieto on väärää ja miten kotiloista oikeasti pääsee eroon.
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Etanan näköisestä lehtokotilosta on tullut viime vuosina todellinen maanvaiva puutarhoille ja pihoille. Taistelua on kutsuttu jo toivottomaksi.

– Kyllä se aika tuholainen on. Ei voi oikein ajatella että salaattia kasvattelisi tai mansikoita hakisi, sillä sehän syö kaiken. Jos lehtokotiloita on paljon, niin se syö mansikat ennen kuin itse ehtii keräämään, kertoi lehtokotiloista kirjan kirjoittanut Päivi Korpivaara aamu-tv:n haastattelussa.

Korpivaara sai kimmokkeen kirjaan omasta pihastaan: lehtokotiloita tulvi. Niiden torjunta lähtee liikkeelle tunnistamisesta.

– Kotilostahan sen tunnistaa. Lehtokotilo on kuin etana, jolla on kotilo. Mutta etanan tuhoamiskeinot eivät tehoa lehtokotiloon, Korpivaara muistuttaa.

Vanhat konstit roskikseen

Lehtokotiloa on perinteisesti torjuttu laudoilla maassa ja olutansoilla. Ne joutavat roskikseen.

– Ne ovat täysin tehottomia. Ei niillä tee yhtään mitään, ne ovat pelkkää leikkimistä, Korpivaara teilaa.

Korpivaaran mukaan tontin rajaus on lehtokotilon torjuntakonsti numero yksi. Muuten kotiloarmeijaa pukkaa loputtomiin ja keräämällä niistä ei ikinä pääse eroon.

– Orapihlaja-aidan alus on oikea kotilokasvattamo. Jos pihassa on 300 metriä kotilokasvattamoa, niin eiväthän lehtokotilot lopu ikinä puutarhasta. Sieltä ne tulee uudestaan ja uudestaan, kun aidan alla kasvaa ziljoona kotiloa, Korpivaara muistuttaa.

Korpivaaran mukaan aidan alukset pitääkin siistiä ja kattaa. Kuusiaitaan voi rakentaa hiekkakäytävät.

– Lehtokotilo menee parimetrisenkin hiekkakäytävän läpi, mutta kyllä se ihan tehokkaasti hidastaa.

Korpivaaran mukaan ulkomailla käytetään sähköaitojakin lehtokotilosodassa, mutta Suomessa se on ollut harvinaisempaa. Myös karkotteita voi käyttää.

Itse puutarhalle Korpivaara suosittelee voikukkien kitkemistä pois, koska voikukka tarjoaa oivan suojapaikan lehtokotilolle. Ja istutettavat taimet pitää aina tarkistaa.

– Tarkemmat ihmiset pesevät juuretkin taimista, mutta mullasta pitää ottaa ainakin pintakerros pois. Siellä on sellaisia pieniä valkoisia, nuppineulan pään kokoisia pallukoita. Ne ovat lehtokotilon munia.

Suosittelemme sinulle