Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kyyn voi siirtää itsekin, kunhan tietää muutaman jutun

Myrkkykäärmeharrastaja ja kyyekspertti Toni Beckman vakuuttaa, että kuka tahansa voi siirtää väärään paikkaa eksyneen kyyn. Muutama asia on kuitenkin syytä tietää.

Kyy
Kuva: Vesa-Matti Ruuska / Yle
Vesa-Matti Ruuska
Avaa Yle-sovelluksessa

Kyy puree, mutta ei yhtä hyvin joka suuntaan. Sen on vaikea iskeä esimerkiksi liikkeessä ja vieläkin vaikeampaa suoraan taaksepäin.

– Pitää minimoida riski puremille. Aikuisen kyyn iskuetäisyys on kolmasosa tai puolet käärmeen pituudesta. Parhaiten isku lähtee pään osoittamaan suuntaan, etukropan ollessa s-mutkalla, myrkkykäärmeharrastaja ja kyyekspertti Toni Beckman kertoo.

Aikuisen kyyn iskuetäisyys on kolmasosa tai puolet käärmeen pituudesta.

Toni Beckman

Kohmeisen kyyn voi siirtää varovasti vaikka haravalla tai kepillä. Aivan aikaisin keväällä kyytä ei kuitenkaan olisi hyvä siirtää ilman painavaa syytä, sillä kyy on vielä vaarassa paleltua.

– Siinä on riski, että sen siirtää kylmään paikkaan tai liian kauaksi soveltuvasta kevätsuojasta. Jos öisin on toistuvia pakkasia, kyylle voi käydä huonosti.

Kevään edetessä kyy selvästi nopeampi ja valppaampi, joten sen pyydystäminen esimerkiksi säkkiin tai ämpäriin on jo haastavampaa, mutta rauhallinen lähestyminen ja varovaiset liikkeet auttavat.

Hyvä apu on tarkoitusta varten tehty käärmekoukku tai käärmepihdit. Varsinkin jälkimmäisiä tulee käyttää maltilla.

Käärmeen hallinta on sitä helpompaa ja turvallisempaa, mitä rauhallisempi kyy on.

Kyy
Kyy levittää kylkiluitaan auringossa saadakseen mahdollisimman paljon auringon lämpöä. Kuva: Vesa-Matti Ruuska / Yle

Kyyt ovat lähdössä liikkeelle

Talvehtimispaikoilla voi jo nähdä auringossa paistattelevia kyitä. Kyyt nousevat ensin päivän valjettua aurinkoon ja siirtyvät myöhemmin päivällä aluskasvillisuuden suojaan.

– Kyy on kuitenkin itsekin saaliseläin, joten se ei turhaan jätä itseään näkyville, Toni Beckman sanoo.

Kevään edetessä koirailla on ensimmäisenä mielessä parittelu. Saaliin perään lähdetään vasta, kun sopivan naaraan kanssa on saatu uusi sukupolvi alulle.

– Se on se tärkeysjärjestys. First things first, Beckman hymähtää.

Suosittelemme