Kyy puree, mutta ei yhtä hyvin joka suuntaan. Sen on vaikea iskeä esimerkiksi liikkeessä ja vieläkin vaikeampaa suoraan taaksepäin.
– Pitää minimoida riski puremille. Aikuisen kyyn iskuetäisyys on kolmasosa tai puolet käärmeen pituudesta. Parhaiten isku lähtee pään osoittamaan suuntaan, etukropan ollessa s-mutkalla, myrkkykäärmeharrastaja ja kyyekspertti Toni Beckman kertoo.
Aikuisen kyyn iskuetäisyys on kolmasosa tai puolet käärmeen pituudesta.
Toni Beckman
Kohmeisen kyyn voi siirtää varovasti vaikka haravalla tai kepillä. Aivan aikaisin keväällä kyytä ei kuitenkaan olisi hyvä siirtää ilman painavaa syytä, sillä kyy on vielä vaarassa paleltua.
– Siinä on riski, että sen siirtää kylmään paikkaan tai liian kauaksi soveltuvasta kevätsuojasta. Jos öisin on toistuvia pakkasia, kyylle voi käydä huonosti.
Kevään edetessä kyy selvästi nopeampi ja valppaampi, joten sen pyydystäminen esimerkiksi säkkiin tai ämpäriin on jo haastavampaa, mutta rauhallinen lähestyminen ja varovaiset liikkeet auttavat.
Hyvä apu on tarkoitusta varten tehty käärmekoukku tai käärmepihdit. Varsinkin jälkimmäisiä tulee käyttää maltilla.
Käärmeen hallinta on sitä helpompaa ja turvallisempaa, mitä rauhallisempi kyy on.
Kyyt ovat lähdössä liikkeelle
Talvehtimispaikoilla voi jo nähdä auringossa paistattelevia kyitä. Kyyt nousevat ensin päivän valjettua aurinkoon ja siirtyvät myöhemmin päivällä aluskasvillisuuden suojaan.
– Kyy on kuitenkin itsekin saaliseläin, joten se ei turhaan jätä itseään näkyville, Toni Beckman sanoo.
Kevään edetessä koirailla on ensimmäisenä mielessä parittelu. Saaliin perään lähdetään vasta, kun sopivan naaraan kanssa on saatu uusi sukupolvi alulle.
– Se on se tärkeysjärjestys. First things first, Beckman hymähtää.