Hyppää sisältöön

Kymmenien tanskalaisyhtiöiden uskotaan välittävän pimeää rahaa Itä-Euroopasta

Tanskasta on löydetty kymmeniä yrityksiä, joita pidetään "erityisen epäilyttävinä". Yritysten epäillään hyödyntävän lain porsaanreikää veronkiertoon, rahanpesuun ja korruptiorahan välittämiseen.

Setelirahakäärö.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Yrjö Kokkonen

Tanskan veroministeriö on julkistanut raportin, joka antaa synkän kuvan maan rahalaitosten rehellisyydestä. 66-sivuinen raportti päätyy toteamukseen, että Tanskassa toimii järjestelmä, jonka tarkoituksena on auttaa kansainvälisiä yrityksiä välttämään veroja. Asiasta kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR.

Verotutkijat ovat tutkineet erityisesti Tanskassa toimivia kommandiittiyhtiöitä. Ne ovat täysin laillisia ja helppoja perustaa. Kommandiittiyhtiöiden erityispiirre on, että Tanskan lain mukaan niiden omistajien ei tarvitse rekisteröityä, joten todellinen omistajuus voidaan piilottaa viranomaisilta.

Tutkimusta tehnyt Tanskan verotoimisto on pistokokeissa löytänyt 27 erityisen epäilyttävää kommandiittiyhtiötä.

Järjestelmä kadottaa rahojen omistajan

Tyypillistä niille on, että yhtiöt on rekisteröity Tanskaan, mutta niillä ei ole työntekijöitä eikä toimitiloja, ei edes varsinaista osoitetta.  Yritysten todellinen omistus jakautuu usein siten, että osa omistajista on EU-maiden kansalaisia ja osa ei-EU-maista.

Viranomaiset uskovat, että näiden pöytälaatikkoyritysten kautta välitetään pimeää rahaa Itä-Euroopasta maihin, joissa verotus on vähäistä tai olematonta.

Kuvio menee usein siten, että Itä-Euroopan maasta siirretään rahaa kommandiittiyhtiölle Tanskaan, josta se heti siirretään esimerkiksi Kyprokselle. Tanskalla on Kyproksen kanssa sopimus, joka estää kaksinkertaisen verotuksen. Raha verotetaan siten Kyproksen käytännön mukaisesti, ja rahan varsinainen omistaja katoaa.

Verotarkastajat uskovat, että Tanskan kommandiittiyhtiöiden kautta tapahtuu myös rahanpesua ja korruptiorahan välitystä.

Tutkimuksen mukaan Venäjällä ja muualla Itä-Euroopassa toimii lukuisia "veroneuvontayrityksiä", jotka mainostavat "tanskalaisia kokonaisratkaisuja verojen optimointiin".

Suosittelemme sinulle