Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hallitus: Ensimmäisen työntekijän palkkaus helpottuu, työtön sivutoimiseksi yrittäjäksi

Hallitus kertoi tiistaina yrittäjyys- ja työllisyyspaketistaan. Hallitus aikoo esimerkiksi madaltaa kynnystä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen, elinkeinoministeri Olli Rehn sanoi.

Olli Rehn
Olli Rehn Kuva: Yle
Esa Koivuranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus madaltaa kynnystä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ja kannustaa ihmisiä itsensä työllistämiseen, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

Rehn esitteli hallituksen yrittäjyys- ja työllisyyspakettia tänään tiistaina oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok.) kanssa.

Hallitus aikoo myös edistää siirtymistä palkansaajasta yrittäjäksi, Rehn totesi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa on tärkeää saada nykyistä isompi joukko yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään ja yrittäjyyspaketin avulla hallitus rohkaisee yrityksiä seuraavan askelen ottamiseen. Toimet painottuvat mikro- ja pienyrittäjyyden tukemiseen, Rehn kertoi.

Rehn: Yksinyrittäjälle tukipaketti

Tiedotustilaisuudessa esiteltiin muun muassa yksinyrittäjän tukipakettia. Sillä madalletaan kynnystä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Siinä käytettäisiin palkkatukea, starttirahaa tai muuta kannustinta.

Yrittäjä voisi palkata työntekijän avoimilta työmarkkinoilta. Nykyinen palkkatuki on rajattu työttömän palkkaamiseen.

Olli Rehn

Tukipaketti toteutetaan kokeiluna, selvityksen perusteella.

– Yrittäjä voisi palkata työntekijän myös avoimilta työmarkkinoilta. Esimerkiksi nykyinen palkkatuki on rajattu työttömän palkkaamiseen, Rehn sanoi.

– Valtaosa suomalaisista yrityksistä on mikroyrityksiä. Niitä voitaisiin näin kannustaa kasvamaan ja yrittämään.

Työttömyysturvajärjestelmään puolestaan valmistellaan muutoksia, joilla kannustetaan itsensä työllistämiseen.

– Samalla otetaan paremmin huomioon erilaiset työnteon muodot ja mahdollistetaan joustavat siirtymät palkansaajasta yrittäjäksi ja päinvastoin.

– Tarkoitus on tehdä esimerkiksi sivutoimisen yritystoiminnan aloittaminen työttömänä nykyistä sujuvammaksi, Rehn totesi.

"Hyvät patentit eivät jäisi pöytälaatikkoon"

Rehn kertoi tiedotustilaisuudessa myös "innovaatiosetelistä" ja "innovaatiopankista".

– Innovaatiosetelillä pienet ja keskisuuret yritykset voivat hankkia tarpeisiinsa parasta mahdollista käytettävissä olevaa, ulkopuolista asiantuntemusta ja tutkimustietoa.

Niin sanottu innovaatiopankki vauhdittaisi keksintöjen ja patenttien nykyistä parempaa hyödyntämistä ja kaupallistamista. Se toisi yhteen tutkimuslähtöisten ideoiden tuottajat ja uusien ratkaisujen hyödyntäjät.

– Näin hyviä patentteja ei jatkossa jäisi pöytälaatikkoon pölyttymään, Rehn sanoi.

Lisäksi tehtäisiin mahdolliseksi oleskeluluvan myöntäminen startup-yrittäjyyden perusteella, yhtiömuodosta riippumatta.

– Suomi kilpailee osaajista globaaleilla markkinoilla. Uhkana on, että aloittavat yritykset karkaavat muualle.

Lindström: Hallitus purkaa kannustinloukkuja

Hallituksen työllisyyspakettia esitteli tiedotustilaisuudessa Lindström.

Hallitus aikoo purkaa kannustinloukkuja ja näin tiukentaa työttömyysturvaa ja tehdä työnteko kannattavammaksi. Työttömyysetuuksien käyttöä on tarkoitus laajentaa niin, että niitä voitaisiin käyttää liikkuvuusavustukseen, starttirahaan ja palkkatukeen.

Palvelu olisi ei-työsuhteinen ja vapaaehtoisuuteen perustuva. Se tarjoaisi mahdollisuuden osoittaa, mitä osaa.

Jari Lindström

Myös uuden, niinkutsutun Työnäyte-palvelun käyttöönottoa ja sitä koskevan kokeilun aloittamista selvitetään, Lindström kertoi.

– Palvelu olisi ei-työsuhteinen ja vapaaehtoisuuteen perustuva. Se tarjoaisi mahdollisuuden osoittaa, mitä osaa.

– Se olisi lyhytkestoinen, näyttöluonteinen. Molemmat hyötyisivät siitä. Työnantaja näkisi, onko henkilöstä mihinkään, toisaalta tarjottaisiin mahdollisuus näyttää osaaminen ilman että sitoudutaan vielä mihinkään, Lindström selvensi.

Hallitus on ilmoittanut, että sen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 68 prosentista 72 prosenttiin. Tämä tarkoittaisi noin 110 000:ta uutta työpaikkaa. Uusia työllisyyttä vahvistavia lisätoimia on määrä valmistella ensi syksyn budjettiriiheen.

Suosittelemme