Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tomaatin voi kasvattaa viipaleesta – muista kolme asiaa

Jos haluaa saada luotettavimman tuloksen, kannattaa multaan laittaa kotimainen tomaatti. Tomaatin olisi hyvä olla myös luomuviljelty ja kunnolla kypsä.

Tomaatin taimia
Kuva: Paula Koskinen / Yle
Paula Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tomaatin voi saada kasvamaan myös viipaleesta, perinteisen siementen kylvämisen sijaan. Sosiaalisen median puutarhapalstoilla monet ovat innostuneet kokeilemaan asiaa ja jakaneet kuvia onnistuneesti itäneistä tomaateistaan.

Lounais-Suomen puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Reeta Rouhiainen muistuttaa, että aina tomaatin viipale ei lähde itämään.

– Ammattiviljelijät käyttävät luultavasti hybridilajikkeita eli kahden tai useamman kantalajikkeen risteytyksiä. Ne voivat olla steriilejä eli eivät tuota enää ollenkaan itävää siementä, Rouhiainen sanoo.

Jos hybridilajikkeen viipale lähtee itämään ja tuottaa tomaatteja, voivat tomaatit olla eri lajiketta kuin vanhempansa. Maku voi siis olla yllätys – hyvään tai huonoon suuntaan.

Tomaatteja kananmunakennossa
Kun tomaattiviipaleet on asetettu multaan, multaa ripotellaan vielä niiden päälle ohut kerros. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Hedelmäliha säilyttää kosteuden

Jos tomaatin haluaa kasvattaa viipaleesta, varmimman tuloksen voi saada käyttämällä kotimaista luomutomaattia. Tomaatin tulisi lisäksi olla kunnolla kypsä, mieluiten vähän ylikypsä.

– Jos tomaatti ei ole kypsä, siemenkään ei ole kehittynyt täysin valmiiksi, Reeta Rouhiainen kertoo.

Tomaatti leikataan ohuiksi siivuiksi ja viipaleet laitetaan mullalla täytettyyn astiaan. Viipaleiden päälle laitetaan ohuelti multaa, jotta siemenet pysyvät kosteina. Myös siementen ympärillä oleva hedelmäliha auttaa siemeniä pysymään kosteina. Tämä voikin olla yksi hyvän itämisen salaisuus.

Istutus kannattaa säilyttää +25 asteessa, niin siementen pitäisi itää nopeasti.

Suosittelemme