Helsingissä asuvan kolttasaamelaisen Mari Korpimäen ajatuksesta se lähti.
Korpimäki keksi pyytää ihmisiä kirjoittamaan postikortteja Sevettijärven koululle protestina Sevettijärven heikentyneille postipalveluille.
Pian kolttasaamelainen kulttuuriyhdistys Saa’mi Nue’tt perusti Facebookiin tapahtuman Lähetä postikortti Sevettijärvelle.
Kortteja tuli enemmän kuin Korpimäki tai yhdistys olivat osanneet odottaa: yli 10 000. Kortteja tuli Suomen lisäksi noin kuudestakymmenestä maasta Australiaa, Japania ja Kanadaa, Hawajia ja Keniaa myöten.
– Kortteja tuli niin paljon, että koulun opettaja ja oppilaat kiskoivat pulkalla laatikkokaupalla viestejä postiautolta koululle, Korpimäki kertoo.
Kampanja herätti myös valtakunnallista kiinnostusta.
– Mediat kiinnostuivat, oppilaita ja opettajaa haastateltiin, Saa’mi Nue’tt havainnollisti kylän peruspalveluiden saatavuutta kilometritaulukolla, joka kertoi karua kieltään pitkistä välimatkoista. Aihe nousi valtakunnalliseksi puheenaiheeksi isoja sanomalehtiä ja iltapäivälehtiä myöten,Korpimäki muistelee Saa’mi Nue’tt -yhdistyksen nettisivuilla.
Sevettiläiset keräsivät myös nettiadressia
Samaan aikaan postikorttikampanjan kanssa kerättiin nettiadressia Sevettijärven postipalveluiden puolesta. Sevettijärven postiongelmat alkoivat, kun kylän ainoa baari laittoi ovensa kiinni viime syksynä ja baarin yhteydessä toiminut postipalvelu lopetti samalla toimintansa.
Kolttasaamelaisten luottamusmiehen Tanja Sanilan aloittamassa adressissa on yli 3 400 allekirjoitusta.
Adressissa vaaditaan postipalveluiden sijoittamista niin, että kansalaiset voivat asioida toimipisteessa kohtuullisen matkan päästä vakituisesta kodistaan. Sevettijärveltä on 110 kilometriä lähimpään postitoimipisteeseen Inarin kirkonkylälle.
Postiyrittäjää ei ole löydetty
Posti on koko kevään tuloksetta yrittänyt löytää postiyrittäjää Sevettijärvelle tai 30 kilometrin päähän Näätämöön.
– Postin laskujen mukaan luovutettavia lähetyksiä tulee Sevettijärvelle noin viisi päivässä ja paketteja lähtee keskimäärin yksi päivässä, Anna Lehtonen Postin palveluverkostosta kertoo.
Kampanja laajeni t-paitoihin
Nyt Saa’mi Nue’tt -yhdistyksen idearikas kampanjatiimi on polkaissut käyntiin t-paitakampanjan. T-paitakuvassa komeilee Sevettijärven vanha postileima.
T-paitakampanjankin juuret ovat postikorttikampanjassa.
– Korttivyöryn ollessa kuumimmillaan Saa’mi Nue’tt -yhdistyksen aktiivit alkoivat keräämään varoja postikorttikesänäyttelyä varten. Postimuseosta Tampereelta löytyi käyttöön aito Sevettijärven postileima vuodelta 1979, jolloin kylässä vietettiin kolttien asuttamisen 30-vuotisjuhlaa. Postileimasta painettiin koe-erä t-paitoja ja ihmisten kiinnostus heräsi, Korpimäki kertoo.
Tutkijalle kolttien asia on tärkeä
Tampereella asuvat Aino Valovirta ja Marko Jouste tilasivat paidat ensimmäisten joukossa.
Jouste on Oulun yliopiston Giellagas-instituutin tutkijatohtori, joka kerää arkistomateriaalia kolttasaamelaisesta musiikkiperinteestä.
– Sevettijärvi on tuttu paikka. Olen vieraillut kylässä jo 15 vuoden ajan ja haluan olla mukana tukemassa Sevetin posti-asiaa.
Jouste uskoo, että Sevetin kampanjalla on merkitystä.
– Pitäkää näitä asioita yllä ja julkisuudessa. Monet asiat muuttuvat maailmassa ja muutos voi kääntyä positiiviseenkiin suuntaan, Jouste kannustaa.
Sevettijärven ongelmat tuttuja myös toisella puolella Suomea
Paitoja ovat tilanneet myös ihmiset, joilla ei ole henkilökohtaisia siteitä kolttasaamelaisiin tai Sevettijärvelle. Kristiina Vanhala Mietoisista on yksi heistä.
Vanhala kertoo sevettijärveläisten tilanteen olevan tuttu myös hänen kotipaikkakunnallaan. Mietoinen sijaitsee Varsinais-Suomessa täysin vastakkaisella kulmalla Suomea kuin Sevettijärvi, välimatkaa kylien välillä on 1 300 kilometriä.
– Meidän kirkonkylällä ei ole kauppaa, ei pankkeja, ei pankkiautomaattia eikä postia, joten samaistuminen sevettijärveläisten tilanteeseen on helppoa. Tosin täällä nuo palvelut löytyvät reilun 10 kilometrin päästä Mynämäeltä, mutta varsinkin vanhemmalle väelle tilanne on vaikea, kun julkista liikennettä kunnan keskustaan ei ole, sanoo Vanhala Saa’mi Nue’tt -yhdistyksennettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).
Myös Kristiina Vanhala haluaa osoittaa tukensa sevettijärveläisille.
– Pitäkää pintanne ja huolta kielestänne ja kulttuuristanne. Kun valtio aikoinaan osoitti kolttasaamelaisille asuinpaikaksi Sevettijärven ja Nellimin, niin mielestäni valtion tulee myös huolehtia, että peruspalvelut säilyvät näillä paikkakunnilla, Vanhala sanoo.
Saa’mi Nue’tt -yhdistys suunnittelee käyttävänsä t-paitojen tuoton kesänäyttelyyn, jossa esitellään postikorttikampanjassa Sevettijärvelle lähetettyjä kortteja.