Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Paineet kauppatorin kehittämiseen kasvavat juhlavuoden lähestyessä – Torisuunnitelma jäi vuosiksi laatikkoon Kokkolassa

Kokkolan kaupungin lähestyvä 400-vuotisjuhlavuosi lisää painetta tehdä kauppatorille jotakin. Tori on syrjässä kaupoista, ja jää monelta ulkopaikkakuntalaiselta huomaamatta. Elähtäneelle torille pitäisi tehdä myös kasvojen kohotus. Alueen kehittämissuunnitelma valmistui jo vuosia sitten, mutta se jäi rahapulan takia pöytälaatikkoon.

Kokkolan kauppatori
Kuva: Kalle Niskala / Yle
Heidi-Maria Harju
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolassa kauppatorin kehittämistä on vatvottu vuosikausia. Yksi suunnitelma torin remontista valmistui kuutisen vuotta sitten. Sen jälkeen kaavan tekeminen torille kaatui työntekijäpulaan. Myös kaupungin laiha lompakko tuli vastaan, kertoo kehitysjohtaja Jonne Sandberg.

– Tämä pitää paikkansa. Osasyynä oli tiukka kuntatalous, ja ehkä ne suunnitelmat, jotka on silloin tehtiin, olivat aika mittavia, ja niitä ei ole siksikään lähdetty toteuttamaan.

Jonkinlainen herääminen on nyt kuitenkin tapahtunut, ja esimerkiksi torin kaavaluonnos aiotaan tehdä valmiiksi tänä vuonna. Sitä ennen Kokkolan konserni- ja kaupunkikehitysjaoston on otettava kantaa siihen, kuinka pitkälle vuoden 2009 torisuunnitelma halutaan toteuttaa sellaisenaan ja mitä muutetaan.

– Kokkolan keskusta on voimakkaasti kehittynyt tuonne asuntomessuvuoteen 2011 asti, ja sen jälkeen on ollut vähän rauhallisempaa keskustan kehittämisen osalta. Nyt on havahduttu siihen, että uutta vauhtia pitää ottaa, Sandberg sanoo.

Suntin rannat käyttöön, sisääntulo torille kuntoon

Kokkolan kaupunginhallituksen hyväksymässä, vuoden 2009 suunnitelmassa tori muun muassa laajenisi Suntin molemmille rannoille. Torin vastarannalle rinteeseen puolestaan tulisi leveä portaikko, joka toimisi yhtenä näyttävänä sisääntuloväylänä torille.

Myös kulkua kaupallisesta keskustasta torille halutaan selkeyttää ja opastaa ihmisiä hieman syrjäiselle torille.

Kokkolan kauppatori Rantakadun kulmasta katsottuna
Tältä tori näyttää Rantakadun kulmasta katsottuna. Monelta ohikulkijalta se jää helposti huomaamatta. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Keskustaa suunnitellaan nyt monella rintamalla: kaupunki on muun muassa järjestänyt yrittäjien kanssa monta keskustan kehittämisen työpajaa. Lisäksi edessä on tulevina vuosina Rautatientorin rakentaminen nykyisen matkahuollon kortteliin.

– Kun Rautatientoriakin lähdetään rakentamaan, keskustaa pitää kokonaisuudessaan eheyttää. Tori on yksi osa sitä ja Rantakatu varmasti toinen. Keskustan vetovoimaa pitää kehittää asukkaiden olohuoneena niin, että ihmiset viihtyvät keskustassa, painottaa Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sandberg.

Jotain pientä ensin pienemmällä rahalla

Ensi vuodelle kaupungin budjettiin on varattu torin kehittämiseen pieni summa rahaa, noin puoli miljoonaa euroa. Sandbergin mukaan se on alku, jonka avulla voitaisiin esimerkiksi laittaa istutuksia ja maalia pinnoille. Myös ruokakojuille valmistellaan ulkoasuohjeistusta ensi vuoden kesään mennessä, sillä nyt niitä on monenkirjavissa väreissä.

– Katuruokatarjonta on lisääntynyt Kokkolassakin ja kaupunki on sitä kautta havahtunut tähän ongelmaan. Ensi vuoden kesään mennessä tehdään ohjeistusta, mitä niiltä sallitaan ja mitä ei.

Jos torin kaavaluonnos saadaan valmiiksi tänä vuonna, on se toteuttamiskelpoinen ensi vuoden kesällä tai syksyllä. Sen jälkeen kaikki on kuitenkin jälleen kiinni kaupungin päättäjistä ja siitä, heltiävätkö rahahanat. Uudistusten puolesta puhuu neljän vuoden päästä koittava kaupungin juhlavuosi.

– Varmasti aika moni toimenpiteistä tähtää Kokkolan 400-vuotisjuhlavuoteen eli vuoteen 2020, ja uskon ainakin itse vakaasti, että jotain siihen mennessä saadaan aikaiseksi, Jonne Sandberg sanoo.

Suosittelemme