Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pikkukunnan taistelusta läskiä vastaan tuli menestys – kaava kuin tv-ohjelmassa

Pyhtäällä on kahden vuoden ajan karistettu ylipainoisten kuntalaisten liikakiloja ja opastettu heitä terveelliseen elämään. Tulokset ovat loistavat: kolesteroliarvot ovat parantuneet ja osa laihduttajista on päässyt kokonaan eroon verenpainelääkityksestä.

Käsipaino ja mittanauha.
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Satu Krautsuk
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylipainoiset ja vähän liikkuvat kuntalaiset aloittavat keskiviikkona jälleen uuden elämäntaparemontin Pyhtäälllä. 15 kuntalaisen ryhmä opettelee viikoittain terveellisiä elämäntapoja liikunnan ja ravinnon kautta asiantuntijoiden tuella.

Aluksi mitataan muun muassa osallistujien kehonkoostumus.

– Terveydenhoitaja mittaa myös pituuden, painon, vyötärönympäryksen ja verenpaineen. Niitä seurataan kuukausittain. Lisäksi kuvataan jokainen osallistuja ennen prosessia ja sen jälkeen. Siten nähdään muutokset, kertoo liikuntaneuvoja Tiia Vanhala Pyhtään kunnan liikuntatoimesta.

Jatkossa ryhmä kokoontuu kerran viikossa kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja. Lisäksi kuukausittain järjestetään tsemppi-iltoja, joissa käydään läpi ravitsemusta, tavoitteita ja elämäntapamuutoksen etenemistä vaihe vaiheelta. Osallistujat on valittu haastattelujen perusteella.

Kuulostaako tv-ohjelmalta?

– No melkein, Vanhala naurahtaa.

Isot säästöt

Elämäntapavalmennusta on järjestetty Pyhtäällä jo kaksi kertaa. Edellisiltä kerroilta on saatu hyviä kokemuksia. Viime vuoden ryhmä kokeili lähes 30 liikuntamuotoa. Se kävi muun muassa tanssimassa, luistelemassa ja pelaamassa koripalloa ja lentopalloa.

Terveydenhoitaja mittaa pituuden, painon, vyötärönympäryksen ja verenpaineen. Niitä seurataan kuukausittain. Osallistujat myös kuvataan.

Tiia Vanhala

– Jotkut ovat päässeet kokonaan eroon verenpainelääkityksestä ja kolesteroliarvot ovat parantuneet. Viime vuonna laihduttiin yli yhden ihmisen verran. Kiloja lähti 78 ja senttejä vyötäröltä 80, Vanhala sanoo.

Ryhmäläisiin on myös pidetty yhteyttä jälkikäteen ja kyselty, miten elämäntapamuutos on jatkunut.

– Myös Pyhtään liikuntaneuvonnan seurantaan on voinut päästä.

Pyhtää järjestää ylipaino-ohjelman aluehallintoviraston tuella jo kolmatta kertaa. Se on tarkoitettu vaikeasti ylipainoisille, joiden painoindeksi on yli 30.

– Jos rahallisesti ajattelee, iäkkäämmät ihmiset pystyvät olemaan kotona pidempään ilman kotihoitoa. Saadaan isot säästöt, kun sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes vähenevät.

AVI: Tukea piisaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt kunnille täksi vuodeksi yhteensä 1,2 miljoonaa euroa liikunnallisen elämäntavan kehittämistä varten.

– Rahaa oli jaossa tälle vuodelle enemmän kuin viime vuodelle. Hakemuksia tuli noin 60, ja pystyimme hyväksymään kaikki hakemukset, kertoo ylitarkastaja Ilpo Piri.

Avustukset tulevat Veikkausvoittovaroista.

– Rahat ovat riittäneet, koska Veikkaus tuottaa hyvin. Siksi määrärahoista ei ole tarvinnut leikata, Piri toteaa.

Suosittelemme