Hyppää sisältöön

Ainutlaatuista maailmassa: Ouluun tulee uusi huippumoderni teknologian testausympäristö

Ouluun rakennetaan uusi huippumoderni tietoliikenneverkkojen testausympäristö. VTT ja Oulun yliopisto rakentavat uudenlaista teknologia- ja pilotointiympäristöä. Siinä voidaan kehittää teollisuuden tarvitsemia internet- ja 5G-ratkaisuja.

Kuva: Risto Degerman / Yle

Oulun yliopiston ja VTT:n yhteisessä verkossa pystytään pilotoimaan niin sanotun esineiden internetin mahdollisuuksia. Esineiden internetillä tarkoitetaan internetverkon laajentumista laitteisiin ja koneisiin niin, että niiden toimintaa voidaan ohjata ja mitata langattomassa verkossa.

Oulun uudessa pilottihankkeessa voidaan tutkia ja testata esimerkiksi teollisuusrobottien, kolmiulotteisen tulostamisen sekä koneiden ja laitteiden toiminnan ohjaamista langattoman verkon avulla.

VTT:n vastuulla ovat kiinteistöjen teollisen internetin ja elektroniikkapilottituotannon äly-ympäristöt sekä teollisen internetin tietoliikenteeseen tarvittavat 5G-ratkaisut. Oulun yliopisto puolestaan kehittää yhteistyössä muun muassa Fab Lab -tilojensa 3D-tulostusprosessien teollisuusrobotiikkaa.

Ensimmäinen maailmassa

Uusi ympäristö toimii palvelu- ja tuotekehitysalustana yrityksille, jotka voivat kehittää uudenlaisia palveluita ja tuotteita, joissa käytetään teollisen internetin mahdollisuuksia.

Oulun Yliopiston ja VTT:n yhteinen teollisen internetin ja 5G-ratkaisujuen kehitysympäristö on laatuaan ensimmäinen maailmassa. Ympäristön käyttäjinä voivat olla esimerkiksi laite- ja järjestelmävalmistajat sekä erilaiset palveluntarjoajat.

Teknologia- ja pilotointiympäristö teollisen internetin palvelualustana -ympäristö on osa Hilla-hankekokonaisuutta. Päärahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahaston kautta. Muita rahoittajia ovat Bittium, Exfo, Iilaakso, Inspector Sec, Oulun Energia, Oulun Moniasunnot, Pehutec, Suomen yliopistokiinteistöt, Valopaa ja Yle.

Suosittelemme sinulle