Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kanadassa hätäistunto alkuperäiskansojen itsemurhakriisistä: "Maamme suurin tragedia"

Kriisi alleviivaa Kanadan alkuperäiskansojen usein kehnoja elinolosuhteita. Talven aikana eräässä parintuhannen ihmisen yhteisössä on tehty noin sata itsemurhayritystä. Pohjois-Ontarion kylien päällikkö perää hallitukselta pitkäjänteistä sitoutumista syrjäkylien olojen parantamiseen.

Kartta
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kanadan parlamentti piti tiistai-iltana hätäistunnon poikkeuksellisen itsemurhayritysten aallon vuoksi. Alkuperäiskansojen nuorten keskuudessa on tapahtunut talven kuluessa huomattavan paljon itsemurhayrityksiä ainakin kahdessa eri yhteisössä.

Noin parintuhannen asukkaan Attawapiskatiin julistettiin hätätila sen jälkeen, kun viime viikonloppuna 11 ihmistä yritti itsemurhaa. Yhdeksän heistä oli alaikäisiä.

Lisäksi 13 nuorta, joiden oli kuultu sopivan yhteisestä itsemurhasuunnitelmasta, vietiin maanantaina sairaalaan. Nuorin oli yhdeksänvuotias.

Sitten viime syyskuun Attawapiskatissa on tehty yhteensä noin sata itsemurhayritystä, ja ainakin yksi ihminen on kuollut.

Myös toisella puolella maata Manitobassa sijaitseva yhteisö on ilmoittanut, että kahden kuukauden sisällä siellä on tehty kuusi itsemurhaa ja vain kahdessa viikossa 140 itsemurhan yritystä.

Kymmenkertaiset itsemurhaluvut

Ontarion pohjoisosassa sijaitsevaa Attawapiskatia edustava kansanedustaja Charlie Angus sanoi parlamentissa tiistaina, että Kanada on pettänyt alkuperäiskansojen nuoret.

– Maamme suurin tragedia on se, että heittäisimme hukkaan yhden sukupolven lapset. Mitä mahdollisuuksien haaskaamista, Angus sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Terveysministeri Jane Philpottin mukaan alkuperäiskansojen keskuudessa nuorten itsemurhaluvut ovat ainakin kymmenen kertaa korkeammat kuin Kanadan muulla väestöllä. Noin neljä prosenttia kanadalaisista kuuluu alkuperäiskansoihin.

Philpottin mukaan Kanadan hallitus panostaa vuosittain yli 260 miljoonaa euroa mielenterveystyöhön alkuperäiskansojen kylissä. Viranomaiset ovat kertoneet, että Attawapiskatiin on lähetetty 18 työntekijää auttamaan tilapäisessä kriisiavussa.

Kylissä puutteelliset elinolosuhteet

Pohjois-Ontarion alkuperäiskansojen kylien ylipäällikkö Alvin Fiddler sanoo, että kriisijulistusten lisäksi Kanadan pitäisi sitoutua pitkäjänteiseen työhön syrjäisissä yhteisöissä asuvien ihmisten elinolosuhteiden parantamiseksi.

Hänen mukaansa esimerkiksi puhtaan juomaveden saanti on niin epävarmaa, että minä hyvänsä päivänä noin puolet hänen alueellaan sijaitsevista kylistä joutuvat keittämään veden.

– Ihmisten täytyy saada puhdasta vettä, kunnolliset asunnot ja terveydenhuolto, elämän perustarpeet.

Ontarion alkuperäiskansojen asioista vastaava ministeri David Zimmer sanoi, että tiettömien taipaleiden takana sijaitsevissa pienissä kylissä varsinkin nuoria vaivaa näköalattomuus, joka voi johtaa masennukseen, ahdistuneisuuteen ja itsemurhayrityksiin.

Attawapiskatiin ja moniin muihin syrjäkyliin pääsee vain lentokoneella.

Suosittelemme sinulle