Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Suomalaiset käyvät rengaskaupoilla Venäjällä – "Halpa hinta ja hyvä laatu houkuttivat"

Rautjärveläinen Virva Mäenpää kävi kaksi viikkoa sitten Venäjällä ostamassa uudet kesärenkaat. Rajan pinnassa asuvien keskuudessa ilmiö ei ole uusi, mutta vuodenaika ja suotuisa ruplan kurssi ovat aktivoineet rengasliikkeisiin suuntautuvaa ostosmatkailua.

Nastarenkaita rengasliikkeessä.
Kuva: Esa Huuhko / Yle
Anne Laine
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset ostavat uusia autonrenkaita Venäjältä. Imatran raja-asemalla ilmiö näkyy tähän aikaan vuodesta päivittäin. Tullista arvellaan, että suomalaisten rengaskaupat ovat lisääntyneet Venäjällä viimeisen vuoden aikana.

Suosiota selittää osaltaan ruplan suotuisa kurssi suomalaismatkailijoille. EU-maiden ulkopuolelta voi tuoda verottomasti tuotteita autossa 300 eurolla. Tilastotietoa ostoista ei ole.

"Laatu mietitytti"

Rautjärveläinen Virva Mäenpää rohkaistui lähtemään rengaskaupoille Imatran naapurikaupunkiin Svetogorskiin kanssamatkustajien rohkaisemana.

– Rajanylittäjien Facebook-ryhmästä saimme avopuolison kanssa vinkkejä ja rohkaisua lähteä kaupoille. Hyvin se sitten menikin.

Mäenpää osti kumppaninsa kanssa kaksi viikkoa sitten autoonsa uudet kesärenkaat. Hinta Nokian renkaille oli Svetogorskissa 218 euroa. Vertailuhinta Suomessa oli naisen mukaan 450–500 euroa. Mäenpäällä oleva vuoden viisumi maksaa itärajan läheisyydessä noin 120–150 euroa.

Kyllä se on iso säästö! Käytän säästyneet rahat johonkin muuhun täällä kotimaassa.

Virva Mäenpää

– Kyllä se on iso säästö! Käytän säästyneet rahat johonkin muuhun täällä kotimaassa.

Renkaiden laatu, aitous ja vuosimallit mietityttivät Mäenpäätä ennen ostosreissua.

– Saimme kuitin ja renkaissa on takuu kuten Suomessakin. Tyytyväisiä olemme.

Kuluneilla renkailla Venäjälle ja uusilla takaisin

Rauno Huusko kulkee Suomesta Venäjälle Vartiuksen raja-aseman kautta. Mies kertoo ostaneensa Venäjältä jo kolmet renkaat.

– Asennuksen voi ostaa myös Venäjältä. Itse menen kuluneilla renkailla rajan yli ja jätän ne sinne, avaa Huusko.

Huusko kertoo, että osalla venäläisistä rengasliikkeistä on nettisivut, joista voi katsoa liikkeen varastotilanteen ja tehdä tilauksen ennakkoon.

Suosittelemme