Hyppää sisältöön

Virkatut mustekalat tuovat turvaa myös Kymenlaakson vauvoille

Käsityöharrastajat ympäri maan ovat innostuneet virkkaamaan keskosille niin kutsuttuja turvalonkeroita. Tarttuessaan lonkeroihin vauvat kokevat olonsa turvallisiksi. Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastolle niitä on toimitettu jo kymmeniä.

Vauva keskolassa.
Kuva: Mika Halme / Yle
Maija Tuunila

Käsityöharrastajat ovat innostuneet virkkaamaan keskosvauvoille mustekaloja muistuttavia pehmoleluja. Vaustasyntyneet hamuavat mielellään käsillään ja tarttuessaan virkattuun lonkeroon ne tuntevat olonsa turvalliseksi.

Keskosille turvalonkerot ovat erityisen tärkeitä, koska heihin on usein kiinnitettty erilaisia letkuja ja johtoja. Näin vauvat eivät kisko niitä ja häiritse valvontalaitteita.

"Tapaamme mielellämme tekijöitä"

Facebookissa on useita käsityöharrastajien yhteisöjä, jotka tekevät ja toimittavat turvalonkeroita eri sairaalojen keskosille. Vaikka Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastolle ei omaa sivustoa ole perustettu, Kotkassa sijaitsevaan sairaalaan on silti toimitettu jo useita pehmoleluja.

– Meille on tuotu jo joitain kymmeniä virkattuja mustekaloja ja vastaanotamme niitä mielellään lisää, kertoo lastenosaston palvelutoiminnan esimies Niina Paronen.

– Meille voi lähettää niitä postissa, mutta niitä voi tuoda meille tänne ihan henkilökohtaisesti. Meistä on mukava tavata ihmisiä, jotka ovat uhranneet aikaansa vauvojen puolesta. Ja samalla ihmiset näkevät keille turvalonkerot menevät.

Meistä on mukava tavata ihmisiä, jotka ovat uhranneet aikaansa vauvojen puolesta.

Niina Paronen

Kymenlaakson keskussairaalassa kaikki vastasyntyneet saavat turvalonkeron. Ja kun siellä vuosittain syntyy noin 1500 vauvaa, turvalonkeroita tarvitaan lisää koko ajan.

Niina Parosen mukaan he ottavat vastaan myöskin muun muassa pieniä villasukkia ja peittoja. Kotiin lähtiessään vauvat saavat ne mukaansa. Vauvat saavat pitää myös saamansa turvalonkerot.

Turvalonkeroita, villasukkia ja peittoja voi lähettää osoitteella:

Kymenlaakson keskussairaala / lastenosasto

Kotkantie 41, 48210 Kotka

Turvalonkeron ohjeet

Turvalonkerot pitää valmistaa langasta, josta ei lähde karvoja tai nyppyjä, jotka joutuisivat vauvan suuhun. Sopivia ovat muun muassa puuvillalangat.

Ohjeita turvalonkeron valmistamiseen löytyy netistä useita. Kirjoitettujen ohjeiden lisäksi esimerkiksi YouTubessa sen teko esitellään videolla yksityiskohtaisesti.

Tässä Annika Pakkasen tekemät ohjeet.  Pakkanen ylläpitää Facebookissa sivustoa "Käsityöryhmä - Turvalonkeroita keskosille".

Tarvitset:

- Virkkuukoukku nr 2 ja 3.5 (tai muut sopivat, kuitenkin mielellään isompi ja pienempi)

- Parsinneula

- Valkoista ja mustaa lankaa silmiä varten

- Askarteluvanua

- Värillistä lankaa itse mustekalaa varten

Käytä mustekalaan nr 3,5 virkkuukoukulle sopivaa tai hieman paksumpaa lankaa. Jos käytät ohuempaa lankaa, voit tehdä mustekalan kaksinkertaisesta langasta. Puuvilla tai jokin pesunkestävä tekokuitu- tai sekoitelanka on sopivaa, esim. Novitan Miami-lanka, tai mitä langanjämiä sattuu löytymään. Mielellään kuitenkin sellaista, mistä ei irtoa mitään höytyvää tai karvaa, ehkä jokin muu kun villalanka on parempi.

Vartalo (virkkuukoukku nr 3.5)

Tee langalla sormen ympäri lankalenkki ja virkkaa näin muodostuneeseen lankalenkkiin:

1. krs: 6 kiinteää silmukkaa (=ks), sulje kerrokset aina piilosilmukalla

2. krs: virkkaa 2 ks jokaiseen silmukkaan = 12 ks.

3. krs: virkkaa 1 ks, 2 ks seuraavaan s:aan, toista - vielä 5 kertaa = 18 ks.

4. krs: virkkaa 2 ks, 2 ks seuraavaan s:aan, toista - vielä 5 kertaa = 24 ks.

5. krs: virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan = 24 ks

6. krs: virkkaa 3 ks, 2 ks seuraavaan s:aan, toista - vielä 5 kertaa = 30 ks.

7.-9. krs: virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan = 30 ks

10. krs: virkkaa 3 ks, virkkaa 2 ks yhteen, toista - vielä 5 kertaa = 24 ks.

Päättele ja katkaise lanka.

Langanpätkiä ei tarvitse sen erityisemmin päätellä itse työhön, vaan ne jäävät nurjalle puolelle (=sisäpuolelle) piiloon.

**Pohja ja lonkerot (virkkuukoukku nr 3,5) **

Tee kerrokset 1.-4. kuten vartalossa (=pohja).

Aloita lonkeroiden virkkaaminen katkaisematta lankaa. Virkkaa n.40 ketjusilmukkaa (n. 22cm pitkä). Virkkaa "takaisinpäin" kiinteitä silmukoita (n.39) pyöräytä pohja ympäri ja yhdistä viimeinen kiinteä silmukka pohjaan ketjusilmukkaketjusta seuraavaan silmukkaan. Näin pohjan "oikea puoli" jää työn oikealle puolelle. Tee piilosilmukka taas seuraavaan kiinteään silmukkaan ja tee toinen lonkero samoin, mutta älä enää käännä pohjaa. Lankaa ei tarvitse katkaista lonkeroiden välissä. Tee lonkeroita tähän tapaan 6kpl, katkaise lanka ja päättele. Jos käytät "jämälankoja" ja lanka loppuu kesken, ei ole merkitystä vaikka mustekalalla olisi vaikka vain 5 lonkeroa. Lonkerot eivät ole koko pohjan ympäri, vaan n.puolet.

**Silmät, tee 2 kpl (virkkuukoukku nr 2) **

Tee mustalla langalla sormen ympäri lankalenkki ja virkkaa näin muodostuneeseen lankalenkkiin 6 kiinteää silmukkaa ja yhdistä piilosilmukalla. Päättele ja katkaise lanka. Virkkaa jokaiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa valkoiselle langalla. Tee siis samoin kuin vartalon ja pohjan kaksi ensimmäistä kerrosta. Toiseen silmään kannattaa jättää pitkä lanka päättelyä varten, jolla voit ommella silmät kiinni vartaloon.

**Kokoaminen: **

1. Laita silmä haluamaasi kohtaan vartalossa, vedä langanpätkät vartalon nurjalle puolelle (paitsi se pidempi valkoinen, jota käytät ompelemiseen) ja ompele silmä kiinni vartaloon reunojaan myöten valkoisella langalla.

2. Laita toinen silmä, vedä taas langanpätkät nurjalle puolelle ja ompele silmä kiinni vartaloon samalla valkoisella langalla kuin ensimmäinenkin, jos se sama langanpätkä riittää. Päättele nurjalle puolelle ja katkaise lanka.

3. Täytä vartalo askarteluvanulla.

4. Ompele pohja kiinni vartaloon niin että lonkeroiden keskikohta jää silmien väliin, kannattaa aloittaa kiinnittäminen lonkeroiden ja silmien keskikohdasta. Käytä samaa lankaa kuin itse mustekalassa. Takana ei ole lonkeroita.

Suosittelemme sinulle