Hyppää sisältöön

Miksi koira ulvoo, kun sille soitetaan musiikkia? – Video

Äänellä ja sen sävyillä on iso merkitys koirien kouluttamisessa. Koiran kuulo on ihmisen kuuloon verrattuna moninkertaisesti parempi ja äänet vaikuttavat myös koiran käyttäytymiseen, kuten ulvomiseen.

Koiran ulvonta
Koiran ulvonta
Arto Loukasmäki

Koiran ulvomisreaktio voi käynnistyä monen eri äänen ansiosta. Tällaisia voivat olla ukulele, piano, laulu tai vaikkapa ambulanssin ääni.

– Nämä äänet kuuluvat taajuudella, joka antaa ärsytyksen koiran ulvomiseen. Koirahan kuulee myös ultraääniä, eli sellaisia joita me ihmiset emme kuule, kertoo opettaja Teija Viljamaa Kainuun ammattiopiston koirakeskuksesta.

Koiran kuulo on huomattavasti parempi kuin ihmisellä, sillä koira kuulee jopa nelinkertaisesti ihmistä paremmin. Nuoren, hyvin kuulevan ihmisen kuuloalue on 20–20 000 hertsiä eli värähdystä sekunnissa.

Koiranomistajan käsikirjan mukaan koiran kuuloalue on taas 70–100 000 hertsiä, joten koirat kuulevat myös ultraääniä eli paljon kimeämpiä ääniä kuin ihmiset. Koiralle ulvominen on yksi keino kommunikoida aivan kuten haukkuminenkin. Esimerkiksi yksin ulvova koira hakee ulvomisella laumaa kasaan.

– Alkukantaisilla koirilla ja koirasosiaalisilla roduilla, kuten valjakoissa ja koirayhteisöissä työskentelevillä kuten huskyilla ja malamuuteilla, on paljon taipumusta ulvomiseen, sanoo Viljamaa.

Älä huuda koiralle koulutuksessa

Koirien kouluttamisessa käytetään erilaisia ääniä ja äänellisiä merkkejä.

– Lammaspaimenkoirat ovat tyypillisiä pillin avulla koulutettavia koiria. Esimerkiksi bordercolliet keräävät lampaat kasaan isoltakin alueelta, ja niitä koulutetaan pillillä.

Koirahan kuulee myös ultraääniä, eli sellaisia joita me ihmiset emme kuule.

Teija Viljamaa

Erilaiset pillinäänet tarkoittavat käskyjä "oikeaan", "vasempaan", "hitaammin", "nopeammin" ja niin edelleen. Sellainen pillin ääni, joka kuuluu meille hyvin heikosti, kuuluu koiralle erittäin hyvin toiseen päähän peltoa, opastaa Viljamaa.

Koirien kouluttamisessa käytetään myös muita ääntä tuottavia apuvälineitä, kuten napsuttimia. Perinteinen tapa ovat suulliset käskyt. Näiden kohdalla ihmiset käyttävät usein turhan kovaa ääntä.

– Koira kuulee herkätkin äänet. Yleensä kouluttaminen kannattaisi tehdä mahdollisimman pienin äänimerkein. Koira on sitten myös herkkä eikä turru äänelle. Myös liiallista puhumista kannattaa välttää, jolloin koira erottaa oikeat käskyt, kertoo Viljamaa.

Sävyt ja painotukset ratkaisevat

Äänen sävyillä ja painotuksilla on koiran kouluttamisessa tärkeä merkitys. Jos sanan ”istu” sanoo koiralle viidellä eri sävyllä, ne kuulostavat koiran korvaan eri käskyiltä.

– Sana sinällään ei merkitse koiralle mitään, jos sitä ei ole sille opetettu. Ensin koiralle pitää opettaa sana, ja sen lisäksi sävy ja äänen paino merkitsevät koiralle paljon.

Yleensä kouluttaminen kannattaisi tehdä mahdollisimman pienin äänimerkein.

Teija Viljamaa

Koiralle tunteiden valehteleminen on vaikeaa, sillä tunteet kuuluvat ihmisen äänessä. Tämä näkyy esimerkiksi koirakokeessa, jossa karvaturri voi ymmärtää väärin ohjaajan käskyn.

– Jos ohjaaja on tosi jännittynyt eikä sanokaan "maahan"-käskyä samalla äänensävyllä kuin normaalisti, koira voi jäädä istumaan, koska käsky oli eri kuuloinen, sanoo Viljamaa.

Suosittelemme sinulle