Hyppää sisältöön

Torniolainen tyttö pelastui Titanicilta viimeisten joukossa – kasvattivanhemmat upposivat aluksen mukana

Torniolainen 18-vuotias Lyyli Silvén pelastui Titanicin haaksirikossa. Amerikansuomalainen Lahtisen pariskunta oli hakemassa Lyyliä kasvatikseen, mutta aviopari hukkui uppoamattomaksi väitetyn matkustajalaivan mukana. Titanic upposi 15. huhtikuuta vuonna 1912.

Titanic laiturissa Belfastissa Pohjois-Irlannissa sen ollessa lähdössä kohti Southamptonia 2. huhtikuuta 1912. Kuva: Reuters-TV
Kimmo Hiltula

Jäävuoreen 104 vuotta sitten törmännyt Titanic-alus vei mukanaan 1 517 ihmistä hyiseen hautaan. Neitsysmatkalla olleen laivan matkustajista ja miehistön jäsenistä pelastui 706.

Pohjois-Atlantilla uponneessa Titanicissa oli 63 suomalaista matkustajaa. Heistä hengissä selvisi 20. 

Pelastuneiden joukossa oli 18-vuotias torniolainen Lyyli Silvén. Häntä Kemistä hakemaan tullut amerikansuomalainen Lahtisen pariskunta sen sijaan menehtyi haaksirikossa. Anna ja Wilhelm Lahtisen lähtöpaikaksi on merkitty Kemi.

Southamptonista laivaan

Lyyli Silvén oli tullimies, posteljooni (Aleksanteri) Nikolai Silvénin ja Anna Karoliinan (os. Karjalainen) vanhin lapsi.  Silvénin perheeseen oli Lyylin jälkeen syntynyt neljä muutakin lasta, Lilly Sofia, Bror Sigurd, Lauri Johannes ja Johan Ferdinand.

13 punnan hintaisen toisen luokan matkalipun lunastanut Lyyli Silvén nousi Titanicin kyytiin sen lähtösatamasta Southamptonista. Silvén asettui samaan hyttiin parikkalalaisen 30-vuotiaan Anna Sinkkosen kanssa.

Silvénin varsinaisena matkaseurana olivat pastori, saarnaaja William Lahtinen ja hänen puolisonsa Anna Lahtinen,  jotka olivat ottaneet Silvénin kasvatikseen. Lahtiset olivat palaamassa Minneapolisiin, jonne he olivat rakentamassa kotiaan.

30-vuotias William Lahtinen oli ilmeisesti syntyisin Viitasaaresta. Titanicin uhrien läheisille maksettujen korvausten kirjanpidosta löytyy vuodelta 1914 maininta 50 punnasta, joka on toimitettu Williamin leskiäidille Fredrika Peuralle Viitasaaareen.

Anna Lahtinen oli tyttönimeltään Silvén. 26-vuotias Anna Lahtinen oli syntynyt Amerikassa suomalaisille vanhemmille. Hänellä oli veli, joka asui Hancockissa, Michiganin osavaltiossa.

Viimeiseen pelastusveneeseen

Kohtalokkaana yönä Lyyli Silvén ja hänen kanssaan hytin jakanut Anna Sinkkonen Parikkalasta onnistuivat nousemaan pelastusveneeseen. Silvénin mukaan kyseessä oli viimeinen pelastusvene, joka oli todennäköisesti vene numero 16.

Lyyli Silvénin kertoman mukaan pelastusveneestä hän näki Lahtisen pariskunnan seisomassa laivan kannella. Silvén kertoi myöhemmin, että Anna Lahtinen vaikutti hyvin hermostuneelta. Sen sijaan William Lahtinen oli polttanut savukettaan hyvin rauhallisen näköisenä.

Anna ja William Lahtisen ruumiita ei koskaan löydetty.

Tie vei Kaliforniaan

Lyyli Silvén sen sijaan pääsi pelastusveneestä matkustajalaiva Carpathian kyydissä New Yorkiin 18. huhtikuuta 1912. Carpathia oli ensimmäinen alus, joka vastasi Titanicin avunpyyntöön.

Lyyli Karoliina Silvén muutti San Franciscoon Kalforniaan, jossa hän avioitui Otto Wilhelm Mailasen kanssa. Pariskunta sai vuonna 1913 Anna-tyttären. Lyyli Mailanen kuoli 79-vuotiaana, 5. helmikuuta 1974. Hänet on haudattu vuonna 1967 kuolleen miehensä viereen.

Pariskunnan viimeinen lepopaikka on El Cerrito-hautausmaalla Berkeleyn kaupungissa Kaliforniassa.

Suosittelemme sinulle