Hyppää sisältöön

Blogisivusto sulki kansanedustajan blogin – kiistaa päätoimittajan vastuusta

Kansanedustaja Maria Tolppasen (ps.) blogi suljettiin eilen vedoten rasistiseen sisältöön ja päätoimittajavelvollisuuksien laiminlyömiseen. Tolppanen itse ei hyväksy bloginsa sulkemisen perusteita. Blogisivuston ylläpitäjä kirjoitti ensin vain lyhyesti perusteeksi rasistiset sisällöt, mutta myöhemmin sivulle ilmestyi vielä yksityiskohtaisemmat perustelut.

Kansanedustaja Maria Tolppasen blogi suljettiin 14.4.2016
Kansanedustaja Maria Tolppasen blogi suljettiin 14.4.2016 Kuva: Birgitta Vuorela/Yle
Hanne Leiwo

Kansanedustaja Maria Tolppasen (ps.) blogi on suljettu. Osoitteessa mariatolppanen.blogaaja.fi blogialustan tarjoaja ilmoittaa sulkeneensa blogin tekemänsä kokonaisarvion perusteella.

Perusteissa todetaan suljetun blogin sisällön olleen palveluntarjoajan sääntöjen vastaista ja viitataan sen rasistiseksi katsottavaan sisältöön. Lisäksi todetaan Tolppasen laiminlyöneen velvollisuutensa oikaista virheet ja julkaista vastineet kirjoituksiinsa.

Kansanedustaja Maria Tolppanen ihmettelee perusteita. Hän ei hyväksy niitä, vaan katsoo bloginsa sulkemisen olevan sananvapauden rajoittamista.

– Kyllä nämä kirjoitukset on julkaistu useissa sanomalehdissä eli ne ovat käyneet usean seulan läpi ja nyt Blogaaja näkee ne rasistisiksi, Tolppanen sanoo.

Kansanedustaja Maria Tolppasen blogi on suljettu palveluntarjoajan toimesta.
Kansanedustaja Maria Tolppasen blogi on suljettu palveluntarjoajan toimesta. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Tekstit itselle

Maria Tolppanen on pyytänyt perusteluissa yksilöityjä tekstejä itselleen sekä blogialustan tarjoajalta että sanomalehdiltä, joissa ne on julkaistu.

– Ylläpitäjä syyttää minua kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Haluan nähdä sen kirjoituksen, missä olen kiihottanut kansanryhmää vastaan. Olen arvostellut tämän maan maahanmuuttopolitiikkaa ja tulen tekemään sitä jatkossakin, mutta se ei ole kiihottamista kansanryhmää vastaan, Tolppanen toteaa.

Kuva kansanedustaja Maria Tolppasen facebook-sivulta.
Julkaisu kansanedustaja Maria Tolppasen facebook-sivulla 15.4.2016 Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Sulkemisperusteluissa todetaan myös, että blogin ylläpitäjä on laiminlyönyt päätoimittajavelvollisuutensa oikaisu- ja vastineoikeuksien osalta jättämällä järjestelmällisesti julkaisematta kommenttien muodossa lähetetyt oikaisupyynnöt ja vastineet, joissa henkilöt ovat pyrkineet esittämään oman mielipiteensä itseään koskevaan blogikirjoitukseen liittyen.

– Minähän en julkista niitä, mitä ihmiset kommentoivat, koska aikani ei riitä, että rupean seulomaan, mitä sinne kirjoitetaan. Kun tulee tätä vasta-argumentointia, tulee todellakin väärää tietoa ja minulla ei ole aikaa ruveta oikomaan niitä, Tolppanen sanoo. Hän ei myöskään muista maininneensa blogeissaan henkilöitä nimeltä.

Suosittelemme sinulle