Hyppää sisältöön

Nyt tulostetaan – Perunamuusin tulostajat jäivät pois 3D-tulostusmessuilta

Vantaalla järjestetään viikonloppuna Pohjoismaiden ensimmäiset 3D-tulostuksen ympärille kootut messut. Messujen ihmeelliseen antiin kuuluvat muun muassa sähkökitara ja polkupyörän osat. Messujen pelottavin tapaus on kasvonsa tulostanut Jukka Tuomi.

Aalto-yliopiston tutkimuspäällikkö Jukka Tuomi ja kahdet kasvot. Toiset ovat alkuperäiset ja toiset tulostettu kolme vuotta sitten. Kuva: Yle
Marcus Ziemann

Aalto-yliopiston tuotantotekniikan tutkimuspäällikkö Jukka Tuomi jää historiaan ensimmäisenä suomalaisena, jonka kasvot on tulostettu 3D-tulostimella. Vappu- ja viihdekäyttöön kuolleelta vaikuttavaa naamaa ei ole tehty. Kipsikomposiitista kolmessa tunnissa tulostetut kasvot on valmistettu puhtaasti lääketieteelliseen tarpeeseen.

Tuomen kasvot olivat kolme vuotta sitten pohjana kehitettäessä parasta ratkaisua suorittaa Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojensiirto. Siirto toteutui lopulta tämän vuoden helmikuussa. Aalto-yliopistossa on tulostettu toistaiseksi neljät kasvot.

Aalto-yliopistossa on tulostettu toistaiseksi neljät kasvot.

Myös elintarviketeollisuuden edustajia odotettiin osallistujiksi Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäisille NORDIC3DEXPO-messuille. Kiirettä kuitenkin piteli sen verran, että perunamuusin ja muiden syötävien tulostajat peruivat tulonsa.

Tero Siromaa Ikaalisista esittelee messuilla 3D-tulostusta, jota ei oikeastaan tarvita mihinkään, mutta tulostettiin, koska se oli mahdollista. Kitaranrakennusopettaja tulosti oppilastyönään sähkökitaran, joka on kopio Fenderin legendaarisesta Stratocasterista.

Halpaakin halvemmasta PLA-muovista tulostettu kopio soi hyvin. Sokkotestissä soittajat eivät ole eroa huomanneet. Samanlaisia kitaroita löytyy vain kaksi. Kaupallista järkeä kitaranosien tulostamisessa ei ole, sanoo Siromaa.

Kopio Fenderin legendaarisesta Stratocasterista.

Kim-Niklas Antin ideas2cycles-yhdistyksestä on tulostanut messuille muovien ja hiilikuidun lisäksi myös terästä. Antinin alaa ovat polkupyörät.

Ideana on, että sellaista vartaloa ei olekaan, etteikö sellaiseen sopivaa pyöränrunkoa löytyisi. Pyöränrungon varsinaiset putket kannattaa tilata valmiina, mutta sovitteet voi tulostaa millimetrien tarkkuudella oikean mittaisiksi ja oikeaan kulmaan.

ideas2cycles-yhdistyksestä on tulostanut messuille aika-ajopyörän.

NORDIC3DEXPO-messuilla on lähes 40 näytteilleasettajaa Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Saksasta sekä Tsekeistä. Vierailijoita on kolmipäiväiseen tapahtumaan tulossa myös Baltian maista ja Venäjältä.

Suosittelemme sinulle