Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tekniset ulkoiluvaatteet tai teltan voi tehdä itse ja säästää suuria summia

Huipputekniset ulkoilu- ja harrastusvaatteet ovat vaatekaapin kalleimpia asuja. Itse ompelemalla hinnasta voi leikata jopa puolet. Oulussa on Skandinavian ainoa liike, josta löytyy materiaalien lisäksi asujen varaosia.

Heikki Hautala on ylpeä Shelbyn poikkeuksellisen monipuolisesta valikoimasta.
Heikki Hautala on ylpeä Shelbyn poikkeuksellisen monipuolisesta valikoimasta. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle
Arto Veräjänkorva
Avaa Yle-sovelluksessa

Tekniset kankaat, varaosat ja materiaalit löytyvät hyllytavarana Oulun Tuirassa sijaitsevasta kivijalkakaupasta. Kun samasta liikkeestä löytyy myös vaativien ulkoiluharrastusten valmistuotteita, omia merinovillatuotteita ja asujen mittatilauspalvelu, saa vastaavaa yritystä etsiä todella kaukaa, kertoo Shelby.fi –liikkeen toimitusjohtaja Heikki Hautala.

– Aivan vastaavaa valikoimaa ei löydy Skandinaviasta, eikä montaa löydy muualtakaan Euroopasta, Hautala sanoo.

Itse tekemällä säästää käytännössä puolet hinnasta.

Heikki Hautala

Shelby Materials -yritys sai alkunsa toistakymmentä vuotta sitten vaativia ulkoilulajeja harrastavien nuorukaisten törmättyä materiaaliongelmiin.

– Näitä piti ryhtyä itse haalimaan tukkuliikkeistä ja tekstiilitehtaista, ja eriä ryhdyttiin myymään edelleen netissä. Paikalliset asiakkaat alkoivat käydä nettikaupan varastossa ostoksilla, joten perustimme myös kivijalkamyymälän, Hautala selvittää.

Mitat itselle sopiviksi

Käsistään kätevä löytää oululaisliikkeestä samoja teknisiä materiaaleja, joista kalliit ulkoilu- ja retkeilyvarusteet valmistetaan teollisessa mittakaavassa. Itse tekemällä asut saadaan varmasti omiin mittoihin sopiviksi.

– Sarjatuotantotuotteisiin verrattuna itse tekemällä säästää käytännössä puolet hinnasta.

– Asiakkaina meillä käy ulkoilijoita, aktiivisia retkeilijöitä, jopa naparetkeilijöitä. Mittatilauspalvelua käyttävät muun muassa työmatkapyöräilijät, joiden on vaikeaa löytää vaikkapa sopivan kokoisia softshell- asuja, Hautala kuvailee.

Korjaamalla säästyy uuden ostamiselta

Tuiralaisen myymälän hyllyltä löytyy myös materiaaleja makuupussien ja muiden majoitteiden tekijöille. Hyllyssä on telttakankaita, neopreeneja, verkkokankaita, teknisiä ulkoiluvaatekankaita ja myös kovaa kulutusta kestäviä kevlarkankaita.

– Monet ovat tehneet esimerkiksi ahkiopeitteitä meidän materiaaleista ja kiinnikkeistä.

Tärkeä lisä ovat myös varaosat ja paikkaustarvikkeet. Lattiasta kattoon ulottuvan lokerikon sisältä löytyy lähes 300 erilaista solkea ja kiinnikettä. Myös naru-, kuminauha-, ja vetoketjuvalikoiman laajuus herättää hämmästystä.

– Kalliita ulkoiluvaatteita ja varusteita kannattaa mieluummin korjata, kuin viedä kaatopaikalle, Hautala muistuttaa.

Suosittelemme