Hyppää sisältöön

OP:n Karhinen Suomen taloudesta: Liian varovaista, tarvitaan Slush-nuoret valtaan

Kunhan Slush-start up -yritystapahtuman nuoret pääsevät valtaan, yhteiskunta alkaa uudistua, arvioi OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen. Nyt vallassa oleva sukupolvi ei hänen mukaansa uskalla tehdä tarvittavia uudistuksia.

Reijo Karhinen
Heidi Sullström

Suomen synkät talousnäkymät johtuvat liiallisesta varovaisuudesta: Maan kasvutarina on hukassa ja siihen auttaa vain sukupolvenvaihdos, sanoo finanssikonserni OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen.

Hän vertaa Suomea perheyhtiöön, jolla on hyvä menestystarina takanapäin.

– Tuotantokoneisto on heikossa kunnossa, ollaan erittäin varovaisia, vanha sukupolvi on vallassa. Siellä olisi nuori sukupolvi odottamassa, mutta ei olla valmiita antamaan [valtaa] heille, Karhinen kuvailee.

Yhteiskunta tarvitsisi rohkeampia uudistuksia, mutta vallassa oleva sukupolvi ei ole valmis tekemään niitä, Karhinen sanoo.

– Pankinjohtajana toivoisin että tapahtuisi sukupolvenvaihdos, annettaisiin nuorille vastuuta ja luovuttaisiin vallasta. Vanhempi sukupolvi on valmis vain tuuma tuumalta pikku hiljaa antamaan uudistuksille tilaa.

Karhinen odottaa nyt pari-kolmekymppisten sukupolvelta suuria muutoksia.

– Kunhan (start-up-yritystapahtuma] Slushin nuoret pääsevät enemmistöön, sitten alkaa tapahtua. Mutta odottavan aika voi jäädä pitkäksi.

"Ei enää varaa velkaantua"

Suomen talousnäkymissä on näkyvissä pieniä valon pilkahduksia, erityisesti valtiovarainministeriön ennustama investointien kasvu, Karhinen sanoo.

– Mutta se on surullista, että viennin kasvua ei vieläkään ennusteta. Meillä on edessä pitkän pitkä erittäin matalan kasvun aika, ellei mitään ihmeempää tapahdu.

Hallituksen suunnittelemat leikkaukset ovat kuitenkin Karhisen mukaan paikallaan. Jos kasvua olisi näkyvissä, taloutta voitaisiin elvyttää, mutta siihen ei hänen mukaansa ole varaa.

– Kun ei ole kasvutarinaa, ei pidä lisää velkaantua. Meidän ei pidä jättää seuraavalle sukupolvelle velkaa ja huonoa kasvutarinaa.

"Liitoilla liikaa valtaa työmarkkinoilla"

Talouden ja yhteiskunnan uudistuminen lähtee Karhisen mukaan yksilöistä. Keskusjärjestöillä ja liitoilla on liikaa valtaa työmarkkina-asioissa, hän sanoo.

– Suomi on konsensusmaa. Monia asioita on hoidettu keskusjärjestövetoisesti. On keskusjärjestöjä, on liittoja ja sitten vasta tulee työpaikat. Olisi tärkeää siirtyä toiseen järjestykseen, jossa olisi ensin työpaikat, sitten liitot ja sitten vasta keskusjärjestöt katsomassa perään, Karhinen sanoo.

Suosittelemme sinulle