Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Yhdeksän Guantanamon vankia vapautettiin – jäljellä vielä 80 vankia

Yhdeksän Guantanamo Bayn pidätyskeskuksesta vapautetun jemeniläisvangin joukossa oli myös pitkään nälkälakossa ollut Tarig Ba Odah.

Guantanamo.
Guantanamo. Kuva: Jim Watson / AFP
Hannu Teider
Avaa Yle-sovelluksessa

Ba Odahin paino putosi nälkälakossa vaarallisesti 34 kiloon. Ba Odahia ruokittiin nestemäisillä ravintoliuoksilla nälkäkuoleman estämiseksi.

Hänen asianajajansa  oli kiirehtinyt jo aikaisemmin Yhdysvaltoja vapauttamaan Ba Odah terveydellisiin seikkoihin vedoten.

Vapautetut jemeniläisvangit lennätettiin Saudi-Arabiaan, jossa he osallistuvat kuntoutusohjelmaan, Sen pituutta ei ole ennalta määritelty.

Heitä ei voitu palauttaa kotimaahansa, koska Yhdysvaltain viranomaiset pelkäävät Jemenin epävakaan tilanteen lisäävän riskiä militanttitoiminnan jatkumisesta.

Guantanamossa, Kuubassa on eristettynä 80 vankia. Suurin osa vielä jäljellä olevista vangeista on ollut pidätettynä yli vuosikymmenen ajan ilman syytteitä tai oikeudenkäyntiä.

Loppukesällä odotetaan lisää vapautumisia. Odotettavissa on ainakin 26 vangin vapauttaminen.

Vuonna 2001 avatussa Guantanamon pidätyskeskuksessa on ollut kaikkiaan 780 vankia.

Obaman tavoitteena on sulkea kiistanalainen pidätyskeskus ennen kuin hänen virkakautensa presidenttinä päättyy tammikuussa 2017.

"Yhdysvallat on kiitollinen Saudi-Arabian hallitukselle humanitaarisesta eleestä ja valmiuksista tukea Yhdysvaltain pyrkimyksiä sulkea Guantanamo Bayn pidätyskeskus", kiitteli Pentagon lausunnossa AFP:n mukaan.

Suosittelemme