Hyppää sisältöön

Arkeologit pääsivät tutkimaan museon tuhoja: Palmyran hävitys on korutonta katseltavaa

Syyrian sodan runtelema Palmyran kaupungin museo on pahoin tuhoutunut. Alueelle ensimmäistä kertaa Isisin vetäytymisen jälkeen päässeet ulkomaiset tutkijat ovat saaneet uutta tietoa hävityksen laajuudesta.

Uutisvideot: Palmyran museon hävitys on laajamittaista.
Uutisvideot: Palmyran museon hävitys on laajamittaista.
Erja Tuomaala

Arkeologit viettivät Palmyrassa viikon ja keräsivät talteen vaurioituneita esineitä. Muinaismuistot kuljetetaan Damaskokseen, jossa niitä toivotaan voitavan korjata.

Varsovan yliopiston arkeolgi Bartosz Markovski sanoo, että valtaosa museon alakerrassa olleista 200 esineestä on rikkoutunut.

Tuhoa kylvetty vasaroilla

Tuhoa ovat kylväneet Isisin joukot. Patsaita on lyöntijälkien perusteella hakattu vasaroilla ja niiden päitä murskattu seinään tai lattiaan. Tuhojen laajuudesta on saatu uutta selkoa, kun Isis pakotettiin perääntymään Palmyrasta maaliskuussa. Tutkijoiden mukaan esineitä on myös varastettu. Muinaismuistojen salakauppa on terroristiverkostoille tuottoisa tulonlähde.

Bartosz Markowskin mukaan museon lattialla on lasinsirpaleita murskatuista vitriineistä. Tutkijat aikovat pelastaa sen minkä pystyvät. Palmyran roomalaiskauden museokaupunki on UNESCOn maailmaperintökohde.

Tutkijat aloittavat entisöinnin Palmyran symbolista, Allatin leijonasta. 2 000 vuotta vanha kalkkikivestä tehty tervehti kävijöitä museon portilla. Patsas oli kaadettu ja sen kuono murskattu.

– Leijona palaa Palmyraan aikanaan. Olkoon se sivistyksen ja vastarinnan symboli barbariaa vastaan, sanoo puolalaistutkija Markovski. 

Suosittelemme sinulle