Njuike sisdoaluide

Saamelaiskäräjäedustaja: Metsähallituksen yhtiöstä rahoitusta saamelaisten toiminnalle

Saamelaiskäräjät päätti perjantaina lähteä havittelemaan hallituspaikkaa Metsähallituksen uudesta metsätalousyhtiöstä. Ehdotuksen tehnyt edustaja Antti Sujala Utsjoelta menisi vielä pitemmälle ja ehdottaisi lisäksi omistusoikeuden saamista yhtiöstä.

Saamelaiskäräjät äänesti toimintaohjelmastaan perjantaina. Kuvassa edustajat, jotka äänestivät tyhjää Antti Sujalan ehdotuksen kohdalla. Kuva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Saamelaiskäräjien edustajan Antti Sujalan mielestä Saamelaiskäräjien pitäisi saada sekä hallituspaikka että omistusosuus Metsähallituksen uudesta metsätalousyhtiöstä.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

– Omistusosuus olisi osaltansa ehkä jopa rahoittanut saamelaisten toimintaa, jos oltaisiin oltu omistajia ja saatu sitä kautta tuloja, Sujala sanoo.

Saamelaiskäräjät havittelee hallituspaikkaa metsätalousyhtiössä

Utsjoen edustaja Antti Sujala ehdotti Saamelaiskäräjien kokouksessa perjantaina, että Saamelaiskäräjien toimintaohjelmaan 2016–2019 lisättäisiin tavoite saada hallituspaikka ja omistusosuus valtion uudesta metsätalousyhtiöstä, joka toimii Metsähallituksen alla.

– Metsähallituslaistahan poistettiin saamelaispykälä ja kyllähän tässä tilanteessa, kun Metsähallitus yhtiöitetään, niin kyllä minä näen, että hallituspaikka olisi kädenojennus meille, Sujala perustelee ehdotustaan.

Kokous hyväksyi Sujalan ehdotuksen hallituspaikan tavoittelemisesta, mutta ei omistusoikeudesta.

Edustajista 16 äänesti Sujalan esityksen puolesta, neljä äänesti tyhjää.

– Kyllähän se äänestystulos osaltansa näytti myös sen, että kyllähän sitä oikealla asialla olin, kun esitin tällaista, Sujala sanoo.

Alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevän ILO 169 -sopimuksen 15. artikkelin mukaan alkuperäiskansojen on mahdollisuuksien mukaan päästävä osalliseksi hyödystä, jota koituu alkuperäiskansojen mailla tapahtuvasta luonnonvarojen hyödyntämisestä.

"Uskon että paremmin tulisimme kuulluksi"

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Edustaja Antti Sujala uskoo, että hallituspaikka Metsähallituksen metsätalousyhtiössä parantaisi saamelaisten vaikutusmahdollisuuksia, vaikka kyseessä olisikin vain yksi paikka.

– Kyllä minä uskon, että paremmin tulisimme kuulluksi. Puhutaan kumminkin tällaisesta paikasta, missä pääsee vaikuttamaan sataprosenttisesti saamelaisten perinteisten elinkeinojen harjoittamiseen. Koska kaikki mitä Metsähallitus tekee, sillähän on suora vaikutus meidän elinkeinoihin, Sujala näkee.

"Saamelaiskäräjille hallituspaikka myös Metsähallituksesta"

Antti Sujala kertoo, että itse asiassa hänen mielestään Saamelaiskäräjille kuuluisi hallituspaikka myös koko Metsähallituksessa eikä vain Metsähallituksen uudessa metsätalousyhtiössä, jonka tehtävänä on hoitaa valtion monikäyttö- eli talousmetsiä sekä korjata ja myydä puuta.

– Siitä ehdotuksestahan jäi sitten tärkein kyllä pois, että Metsähallituksesta oltaisiin saatu myös hallituspaikka. Se oli nyt minun huolimattomuutta se, Sujala sanoo.

Tyhjää äänestänyt edustaja pohtii saamelaisten edustajan roolia

Neljä edustajaa jätti tyhjän äänen Sujalan ehdotukseen. He ovat Pentti Pieski Helsingistä sekä Inarin edustajat Anu Avaskari, Kari Kyrö ja Neeta Jääskö.

Neeta Jääskö Kuva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Saamelaiskäräjien jäsen Neeta Jääskö kertoo äänestäneensä tyhjää perustuen niihin kokemuksiin, joita hänen mukaansa on Norjasta Finnmark-lakia hallitsevasta FeFosta eli Finnmarkin maahallinnosta.

– Sitä aloin punnita, että tulisiko Saamelaiskäräjistä tai saamelaisten edustajasta osallinen saamelaisten alueen pilaamisessa, Jääskö sanoo.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia