Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Teliaa uhkaavat jättisakot liiketoimista diktaattorin tyttären kanssa

Ylen tietojen mukaan Telia eli entinen TeliaSonera on ollut toista korruptiosta epäiltyä operaattoria nihkeämpi neuvottelemaan yhdysvaltalaisviranomaisten kanssa. Korruptioepäilyt koskevat Uzbekistanin presidentin tyttären yhtiölle maksettuja satojen miljoonien eurojen maksuja.

Uzbekistanin presidentti Islam Karimov Tashkentissä, Uzbekistanissa 21. maaliskuuta.
Uzbekistanin presidentti Islam Karimov Tashkentissä, Uzbekistanissa 21. maaliskuuta 2015. Kuva: AFP / Lehtikuva
Salla Vuorikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Telia Companyksi nimensä viime viikolla muuttanut TeliaSonera voi joutua maksamaan ennätykselliset korruptiosakot. Ylen tietojen mukaan yhtiö ei ole ollut Uzbekistanin lahjusepäilyjen selvittämisessä niin aktiivinen kuin Yhdysvaltain viranomaiset olisivat odottaneet.

Telian epäillään lahjoneen presidentti Islam Karimovan tytärtä Gulnara Karimovaa sadoilla miljoonilla euroilla päästäkseen harjoittamaan operaattoritoimintaa maahan.

Samassa kokonaisuudessa tutkittu norjalaisomisteinen Vimpelcom on jo myöntänyt korruption ja sopinut 800 miljoonan dollarin sakkojen maksamisesta Hollantiin ja Yhdysvaltoihin. Vimpelcom teki sovinnon ripeästi, sillä sitä koskeva tutkinta alkoi vasta Telian tapauksen selvittelyn yhteydessä. Ylen tietojen mukaan Telian nihkeämpi asenne voi vaikuttaa mahdollisten sakkojen suuruuteen.

Yhdysvalloissa tapausta tutkivat oikeusministeriö ja pörssivalvoja SEC. Yhtiö itse on ilmoittanut tekevänsä täysin yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Ruotsalaissyyttäjä: Oikeuteen ehkä ensi vuonna

Operaattoreiden toimia Uzbekistanissa tutkivat usean maan viranomaiset. Ruotsissa Telia-tutkintaa johtaa syyttäjä Gunnar Stetler.

– Vaihdamme tietoja Yhdysvaltain, mutta myös Hollannin ja Sveitsin viranomaisten kanssa, kertoo Stetler.

Ruotsissa yhteisösakko on korkeintaan 10 miljoonaa kruunua eli reilut miljoona euroa, mikäli olisi Telialle mitätön summa. Lisäksi on mahdollista, vaikkakin Ruotsissa epätavallista, että yhtiön saamaa rikoshyötyä voitaisiin määrätä menettäväksi.

Stetler uskoo, että jos hän nostaa syytteet, juttua päästään käsittelemään oikeudessa ensi vuoden puolivälissä.

Syyttäjä ei kommentoi epäiltyjen henkilöllisyyttä, mutta aiemmin julkisuudessa olleiden tietojen mukaan heidän joukossaan ovat entinen toimitusjohtaja Lars Nyberg ja Euraasian toiminnoista vastannut johtaja Tero Kivisaari. He ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Myös Karimova on kiistänyt tehneensä mitään laitonta ja leimannut epäilyt poliittiseksi ajojahdiksi. 

Tutkinta alkoi jo vuonna 2012. Stetlerin mukaan rahan seuraaminen kansainvälisessä finanssijärjestelmässä on hidasta.

– Tämänkaltaisissa jutuissa pitää jäljittää esimerkiksi rahaa, joka lähetetään aluksi Riikaan, sitten Hong Kongiin, sieltä eteenpäin Kyprokselle ja Caymansaarille. Mukana voi olla esimerkiksi myös muutama panamalainen pöytälaatikkoyhtiö, jotka on kytketty bermudalaiseen trustiin (eräänlainen säätiö), Stetler sanoo.

Telian liiketoimista Euraasiassa ja idän korruptiosta lisää illan A-studiossa kello 21.05 alkaen

Suosittelemme sinulle