Hyppää sisältöön

Intiassa käydään oikeutta Britannian kruununjalokivestä

Intialainen kansalaisjärjestö vaatii Britanniaa luovuttamaan kuningattaren kruunuun kiinnitetyn maailman kenties kuuluisimman timantin. Koh-i-Noorilla on pitkän historiansa aikana ollut monta omistajaa.

Anniina Wallius
Koh-i-Noor
Koh-i-Noor Kuva: Historic Royal Palaces

Englannin kruununkalleuksien loisteliaimpiin jalokiviin kuuluva Koh-i-Noor on laillisesti Britannian oma, katsoo Intian kulttuuriministeriö. Se on esittänyt kantansa korkeimmalle oikeudelle, jota on pyydetty ratkaisemaan, varastettiinko timantti Intialta vuonna 1849.

Ministeriön mukaan timantti oli sikhikuningas Ranjit Singhin vapaaehtoinen lahja kuningatar Viktorialle. Palauttamista vaativien mukaan Punjabin brittiläinen kenraalikuvernööri pakotti Singhin luopumaan timantista.

Intian ulkoministeriön on määrä kertoa oma kantansa myöhemmin.

Useat muutkin maat maat ja ryhmät – muun muassa islamistinen Taliban – pitävät Koh-i-Nooria omanaan ja ovat vaatineet Britanniaa luopumaan siitä. Nyt meneillään olevan oikeudenkäynnin on aloittanut intialainen kansalaisoikeusjärjestö All India Human Rights and Social Justice Front.

Juuret Mesopotamiassa?

Runsaan 105 karaatin Koh-i-Noorin, "valon vuoren", kerrotaan olleen alkujaan miltei 800 karaatin huima kimpale. Se saattaa olla peräisin jopa viiden tuhannen vuoden takaisesta Mesopotamiasta. Varmasti alkuperää ei kuitenkaan tiedetä.

Historiansa aikana timantti on kuulunut muun muassa Persian hoville ja sen jälkeen afgaanikuninkaalle, jolta Singh otti sen omakseen.

Sikhivaltion ja brittiläisen Itä-Intian kauppakompanian välillä käytiin 18040-luvulla kaksi sotaa, joiden päätteeksi Punjab liitettiin Britannian hallitsemaan Intiaan. Nykyisin Punjab on osin Intian ja osin Pakistanin alueella. 

Perinteen mukaan timantti on Koh-i-Noor on naisen koriste; miehelle se sen sijaan tuo epäonnea. Britanniaan timantti saapui 186-karaattisena, mutta leikattiin siellä uuteen uskoon. Aluksi se koristi Viktorian rintakorua, mutta kiinnitettiin sittemmin kruunuun.

Britannia pelkää aarteiden hupenevan

Britannia on torjunut luovutuspyynnön useita kertoja. Pääministeri David Cameron sanoi toissa vuonna Intian-matkallaan, ettei timantin luovuttamiseen voida suostua.

Britannian kannan mukaan Koh-i-Noorilla on ehtinyt olla niin monta omistajaa, että Britannia on niiden joukossa yhtä oikeutetussa asemassa kuin muutkin.

– Jos yhteen pyyntöön sanoo kyllä, niin kohta on koko British Museum tyhjä. Koh-i-Noorin on jäätävä nykysijoilleen, Cameron on sanonut. 

Britannialla on suurvalta-ajoiltaan paljon maailman kulttuuriaarteita, ei vähiten Lontoon British Museumissa. Koh-i-Noorin koristama kruunu on Lontoon Towerissa (siirryt toiseen palveluun).

Times of India (siirryt toiseen palveluun) -lehden sivulla on videokuvaa Koh-i-Noorista. Kiistasta kertoo verkkosivullaan myös intialainen tv-kanava NDTV (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle