Ylen politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervastin mielestä hallituksen tekemien koulutusleikkausten vastustaminen nousi yhdistäväksi teemaksi Ylen A2-illassa.
Taloustalkoot-teemalla käydyssä keskustelussa pohditiin, millä keinoilla eri asemassa olevat kansalaiset voisivat osallistua Suomen talouden piristämiseen. Koulutusleikkauksia vastustivat poliitikkojen lisäksi myös yrittäjät, kuten Jethro Rostedt ja Kaisa Liski.
Hallituksen politiikan puolustaminen jäi pääosin keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Matti Vanhaselle.
– Siinä Vanhasen paukut pikkuisen pääsivät loppumaan. Koulutuksesta ja opinnoista leikkaaminen on selvästi ollut tämän hallituksen ärsyttävin säästökohde. Se lyö nyt kovaa, Ervasti arvioi.
– Yliopistoissa on varmasti tehostamisen varaa. Mutta mitä tämä tarkoittaa, kun meidän pitäisi pyrkiä sitten pärjäämään tässä kansainvälisessä kilpailussa? Meillä pitää olla koulutettua väkeä, se on yksi tällaisen pienen kansakunnan suurimmista vaateista.
– Varsinkin, kun koulutuksemme on pärjännyt kansainvälisessä vertailussa hyvin ja juuri siitä nyt niistetään. Kyllä se tässä keskustelussa sai kovan tuomion.
Ervastin mielestä keskustelua kuitenkin määrittivät perinteiset jakolinjat. Opposition näkemykset ovat tulleet edellisten hallituskausien aikana tutuksi.
– (Vasemmistoliiton) Li Andersson luetteli pitkän listan, mitä pitäisi tehdä ja keinoille oli yhteistä, että ne kaikki lisäävät valtion velkaantumista. Hallituksen pohjaidea on kuitenkin se, että velkaantuminen on pysäytettävä, Ervasti sanoi.
Demokraattista erimielisyyttä
Keskustelun toinen yllätysvieras oli Veikka Gustafsson, joka niputti suomalaisen ilmapiirin suorasanaisesti. Mount Everestin valloittanut entinen vuorikiipeilijä totesi, että yhteistä päämäärää ei kyetä näkemään.
– Olen miettinyt asiaa, kun tätä keskustelua on tullut seurattua. Kyllä se vähän niin on, niin kuin hän sanoi, että me emme ole riittävän kusessa tässä maassa, jotta yhteinen sävel löytyisi. Meillä on linjat eikä niistä periksi anneta, Ervasti totesi.
– Vanhanen totesi kyllä, että demokratiassa ei ole yhtenäisyyttä. Siitähän tässä on kysymys: Tämä oli demokraattinen keskustelu, jossa hallitus vastaan muut keskustelivat tästä asiasta. Minusta on naiivia olettaa, että konsensus voisi koskaan syntyä, koska asiaa katsotaan niin eri kulmista.
Lapsilisien leikkaaminen sai keskustelussa esiin kaksi käytännössä vastakkaista näkemystä. Jethro Rostedtin mukaan 4 500 euroa tai enemmän kuukaudessa tienaavilta voisi lisät leikata.
Rap-artisti Iso-H puolestaan piti olennaisena syntyvyyden lisäämistä.
– Siellä puhuttiin matkailusta, kotitalousvähennyksestä, lapsilisistä ja kotimaisen ostamisesta, Ervasti listasi.
– Mutta sitten siellä puhuttiin tosi laajoista, globaaleista markkinoista. Siinä menivät isot ja pienet asiat sekaisin, mutta varmaan se oli tämän keskustelun tarkoituskin, että mahdollisimman paljon oli ratkaisuja ilmassa.