Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Asioiden internet voi mullistaa arkea enemmän kuin internet – "Tietoturvaa ei saa jäädä märehtimään liiaksi"

Asioiden internetin suomalaiset asiantuntijat ennustivat Aamu-tv:n haastattelussa, että seuraavien vuosien aikana nettiin yhdistettyjä laitteita on maailmanlaajuisesti jo 20 miljardia.

Tulevaisuudessa jääkaappi voi tehdä puolestasi kauppalistan, tilata tavarat ja kuljetuspalvelu nakata paketin ovellesi. Asioiden internet tuo tullessaan tämän ja ison liudan erilaisia palveluita. Niihin liittyvistä mahdollisuuksista keskustelivat Ccean Auli Packalén (vas.), Solitan Ossi Lindroos ja Business Insight Groupin Kalle Salmi (oik.).
Panu Vatanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Asioiden internetin uskotaan luovan uusia mahdollisuuksia niin tavallisille ihmisille kuin yrityksille ja jopa koko yhteiskunnalle. Muutoksenhallintaan erikoistuneen Ccea-yhtiön seniorikonsultti Auli Packalén veikkasi elämän muuttuvan helpommaksi asioiden internetin ansiosta.

– Kun tilaan esimerkiksi verkkokaupasta jotain, niin tyypillisesti joudun itse sen hakemaan tai pahimmassa tapauksessa kotiovellani käydään kolkuttelemassa ja yritetään tuoda pakettia. Jatkossa se voisi mennä niin, että logistiikkafirma katsoo missä autoni mahtaa olla ja koodilla sitten käydään viemässä paketit ja tavarat suoraan minun auton peräkonttiin. Se olisi aika paljon helpompaa.

Packalénin mukaan tällainen kuitenkin vaatisi muutoksia toimialojen välillä, yritysten toiminnassa ja monissa muissa asioissa.

Arkemme muuttuu peruuttamattomasti?

Asioiden internetiin on liittynyt paljon villejä tulevaisuudennäkymiä. Digiliketoimintaa kehittävän Solitan johtaja Ossi Lindroosin mukaan asioiden intenet tulee varmasti muuttamaan arkeamme peruuttamattomasti.

– Internetin tuoma muutos on pientä siihen verrattuna, mitä esineiden internet tuo mukanaan. Me tulemme näkemään kodinkoneita, jotka tilaavat itse täydennystä. Esimerkiksi tulostin voi tilata omat musteensa tai pesukone voi tilata omat pesupulverinsa.

Lindroosin mielestä mahdollisuudet asioiden internetissä ovat valtavat ja vaikuttavat rajattomilta.

– Suurin juttu on se, että syntyy uusia palveluita sen teknologian päälle. Teknologia itsessään ei ole hirveän mielenkiintoista, vaan se, miten se tulee synnyttämään erilaisia tapoja tehdä palveluita, Lindroos totesi.

En usko, että esimerkiksi vähän ajan päästä meidän tarvitsee ajaa enää autolla itse paikasta toiseen.

Kalle Salmi, hallituksen puheenjohtaja, Business Insight Group

Samoilla linjoilla oli konsulttiyhtiö Business Insight Groupin hallituksen puheenjohtaja Kalle Salmi. Hänen mukaansa asioiden internet tulee näkymään juuri arkisissa ja normaaleissa asioissa, kuten kaupassa käymisessä ja liikkumisessa.

– On aivan selvä juttu, että tulemme tulevaisuudessa tekemään näitä asioita eri tavalla kuin tänä päivänä. En usko, että esimerkiksi vähän ajan päästä meidän tarvitsee ajaa enää autolla itse paikasta toiseen, vaan meillä on jonkinlainen ajoneuvo, joka keskustelee ympäristönsä kanssa, Salmi sanoi.

Terveysteknologiassa bisnesmahdollisuuksia

Ossi Lindroosin mielestä Suomi voisi olla maailman johtavia toimijoita terveysteknologiassa. Lindroosin mukaan meillä on jo nyt sykemittarivalmistaja ja sensoriteknologiaa, joita voisi hyödyntää terveydenhuollon palvelukokonaisuuksien kehittämisessä. 

Teknologia mahdollistaa aivan uudentyyppisen tavan palvella sairaita ihmisiä eri sairauksien äärellä.

Ossi Lindroos, johtaja, Solita

– Minulla on diabeetikkotytär, jolla on jo nyt verensokerisensori, joka viestii insuliinipumpun ja hänen elimistön välillä. Sitä samaa informaatiota voitaisiin jakaa laajemmin, esimerkiksi terveydenhoitohenkilöstölle tai sille ihmisten joukolle, joka huolehtii tyttäreni hyvinvoinnista.

Lindroosin mukaan tämän tyyppisiä pavelu- ja liiketoimintamalleja nähdään varmasti tulevaisuudessa lisää.

– Teknologia mahdollistaa aivan uudentyyppisen tavan palvella sairaita ihmisiä eri sairauksien äärellä.

Palveluiden uudistamisessa tärkeänä elementtinä on ihmisten antama tieto itsestään.

– Terveydenhuollossa palvellaan sitä ihmistä eri tavalla ja paremmin, kun saadaan häneen liittyvää dataa käyttöön. Mutta totta kai tämän ihmisen luvalla, Lindroos kertoi.

Tietoturvaa ei voi jäädä märehtimään

Kun ihmiset alkavat asioiden internetin myötä antamaan itsestään entistä enemmän henkilökohtaista tietoa, niin tietoturva-asiat nousevat vääjäämättä esille.

– Hirveän tärkeää on se, että emme jää märehtimään sitä tietoturva-asiaa liiaksi, koska muuten emme tee mitään asioita. Mutta kyllä yritysten pitää olla vastuullisia ja ihmisten pitää itse sallia tietynlainen heihin liittyvän tiedon käyttö.

Lindroosin mielestä tiedon käyttämisen ja tallentamisen suhteen pitää löytyä läpinäkyvyyttä eri toimijoiden välillä.

Myös Auli Packalén korosti, että ihmisten olisikin hyvä tiedostaa, mitä tietoa joku mahdollisesti meistä käyttää.

– Niiden pitäisi olla tietoisia päätöksiä, että annanko sitä tietoa vai enkö anna, Packalén sanoi.

Suosittelemme sinulle