Hyppää sisältöön

Pertsa ja Kilu tuovat 50-luvun näyttämölle – "Ihmiset eivät valittaneet pienestä ja leipä on ollut kovassa"

Perinteikäs kertomus kahdesta kotkalaispojasta, Pertsasta ja Kilusta, on sovitettu teatterinäytelmäksi. Näytelmässä esiintyy sekä Kotkan kaupunginteatterin että nuorisoteatterin näyttelijöitä. Ohjaaja Pia Lunkan mukaan kotkalaiset ovat tarkkoja kansallisaarteestaan.

infokuva Pertsasta ja Kilusta
Pertsan ja Kilun päärooleissa nähdään Konsta Lippo (vasemmalla) ja Roni Mäkinen. Kuva: Niklas Joki / Yle
Niklas Joki

Kotkan kaupunginteatteri tuo ensi viikolla Väinö Riikkilän Pertsa ja Kilu -hahmot näyttämölle. Riikkilä kirjoitti Pertsa ja Kilu -kirjoja 1950-luvulla.

Kotkan Suulisniemeen sijoittuva tarina kertoo kahden uteliaan pojan ystävyydestä ja seikkailuista. Pertsasta ja Kilusta on tehty myös tv-sarjoja, mutta kaupunginteatterin näytelmä pohjautuu alkuperäisten kirjojen kertomuksiin. Tommi Auvinen on dramatisoinut näytelmään otteita useista kirjoista.

– Veneen hankkiminen ja saaminen on aika lailla keskiössä, samoin kuin ystävyys kaanien kanssa ja rikosten ratkominen, paljastaa ohjaaja Pia Lunkka.

Kovat ajat ennen ja nyt

Kotkassa seikkaillaan Suulisniemen lisäksi muun muassa Karhulan kauppalassa, jossa ratkotaan rötöksiä. Lunkka löytää 1950-luvun Kotkasta yhtäläisyyksiä nykypäivään taloudellisten haasteiden kautta.

– Sitä aikaa usein romantisoidaan. Koetaan, että naapurussuhteet ovat voineet hyvin, ihmiset eivät valittaneet pienestä ja leipä on ollut kovassa. Riikkilän kirjoissa noustaan jälleenrakennettavassa Suomessa, mehän noustaan nyt tästä rakennemuutoksesta. Oman ajan lapset ovat oman aikansa haasteiden edessä.

Kotkassa järjestetään vuorovuosin Rauman kanssa Pertsa ja Kilu -päivät. Yläkoululaisille suunnattua tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1996, joten Kotkassa vietetään tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuotta. Nuorisokirjallisuuspäivien tarkoitus on edistää nuorille kirjoittamista.

Juhlavuotta vietetään siinäkin mielessä, että kirjailija Väinö Riikkilä syntyi 110 vuotta sitten, vuonna 1906.

Kaupungin kansallisaarre

Myös Kotkan kaupunki kunnioittaa perinteikästä poikakaksikkoa. Vuosi 2016 on nimetty Pertsa ja Kilu -kulttuurin teemavuodeksi. Kotkan kulttuuriasiankeskuksen tavoitteena temavuodelle on muun muassa tuoda kaikki kaupungissa järjestettävät tapahtumat yhteisen markkinoin alle.

– Uskon, että Pertsa ja Kilu on meidän kansallisaarteistoa. Ihmisillä on siitä hirveästi mielipiteitä ja faktoista ollaan tarkkoja. Missä liikutaan, millä kaduilla ollaan oltu, minne tapahtumat sijoittuvat. Faktoja ei saa loukata, vaikka fiktiosta onkin kyse, Lunkka sanoo.

Näytelmä onkin hyvin uskollinen alkuperäisteoksille. Lunkka toteaa, että hieman taiteilijan vapautta on kuitenkin käytettävä, sillä ihmisten viihdyttäminen on nykyään erilaista kuin 1950-luvulla.

– Nostalgiataso toimii kakun muhkeana pohjana, mutta sille on rakennettava muutakin ja mennä eteenpäin. Ajattelimme, että seikkailullinen näkökulma on tärkeä saada mukaan kuten myös huumori, Lunkka kertoo.

Pertsa ja Kilu saa ensi-iltansa Kotkan kaupunginteatterissa 27.4. Näytelmä on toteutettu yhdessä Kotkan nuorisoteatterin kanssa.

Suosittelemme sinulle