Hyppää sisältöön

Esineiden internet -guru: Tämä muuttaa kaikki ammatit ja hävittää osan – Suomella on paljon voitettavaa

Esineiden internet eli IoT mullistaa kaiken työn tekemisen tavat ja maailman talouden rakenteet, sanoo alan asiantuntija Ylen haastattelussa. Voittajia ja häviäjiä ei jaeta Aasian ja Euroopan välillä, vaan yritys kerrallaan. Suomalainen kulunvalvontayhtiö Flexim Security uskoo IoT:n avulla jopa kymmenkertaistavan myyntinsä.

Flexim -kulunvalvontalaite. Kuva: Yle

Espoolainen Flexim Security on myynyt kulunvalvontaa kohta neljäkymmentä vuotta, mutta viime vuodet se on keskittynyt digitalisoimaan koko palvelunsa: sähköiset lukot ja ovet kytketään verkkoon ja niitä hallitaan mistä käyttäjä haluaa. Yhtiö on esineiden internetin (Internet of Things, IoT) ytimessä.

Kolme sataa henkeä työllistävä Flexim sai uutta vauhtia kansainväliselle markkinoinnille, kun Assa Abloy osti sen vuosi sitten. Verkon kautta kulunvalvontaa ja vaikka työajanhallintaa voidaan tehdä missä tahansa maailmassa.

– Suomessa olemme nyt suurimmasta päästä kymmenien miljoonien liikevaihdolla, mutta kyllä se pitäisi aika lyhyellä ajalla ainakin kymmenkertaistaa, sanoo Fleximin Securityn toimitusjohtaja Jukka Laakso.

Hän lupaa kulunvalvonnasta ja työajanhallinnasta jopa kymmenien prosenttien säästöä. Se saadaan, kun lukkosepän, vartioinnin, oven asentajan ja kulunvalvonnan työt niputetaan yhteen. Samoja kysymyksiä ratkotaan kaikkialla maailmassa.

Iso mullistus – nyt

Konsulttiyhtiö McKinsey Global Instituten partneri ja asiantuntija Michael Chui sanoo Ylen haastattelussa, että IoT muuttaa talouden rakenteita ja työn tekemisen tapoja perusteellisesti. Tässä mullistuksessa maantiede menettää merkityksensä.

– IoT ja digitalisaatio tuovat tuotannon lähemmäs kuluttajaa ja asiakasta, mutta automatisoituna. Siksi työpaikat eivät tule tuotannon mukana.

Michael Chui Kuva: Yle

Jos tuotantoa tulee näin esimerkiksi Kiinasta Eurooppaan, samalla verkko antaa vaikka suomalaiselle yritykselle mahdollisuudet ylittää rajat. Chui puhuu monikansallisista mikroyrityksistä.

– Kisassa ei ole kysymys siitä, voittaako joku maa tai alue toisen. Tässä on kyse siitä, miten yksittäiset yritykset ja työntekijät kilpailevat keskenään.

Chuin mukaan muutoksessa ovat kaikki työt. Kaikki ammatit eivät katoa, mutta kaikkien sisältö muuttuu.

Kotiin ulottuvat sovellukset, kuten itsetäyttyvä jääkaappi ovat paljon julkisuudessa, mutta kaksi kertaa suurempi taloudellinen hyöty saadaan Chuin mukaan teollisuudesta, sen laajassa merkityksessä: maanviljelystä, terveydenhuollosta ja kaikesta missä käytetään vakioituja prosesseja.

Kun IoT:n ydinajatuksena on verkon ja fyysisten laitteiden monipuolinen yhdistäminen, monipuolistuvat myös tietoturvariskit.

– Erilaiset sensorit muodostavat myös kasvavan riskin ja lisäksi mahdollisen tietomurron aiheuttamat vahingot ovat entistä suurempia.

Vaikka riskejä on yhä enemmän, ne pitää osata hallita ja priorisoida, Chui neuvoo. Joka tapauksessa hän kehottaa suomalaisiakin yrityksiä tarttumaan IoT:hen oitis, sillä "oppimisen edistyessä sen vauhti kiihtyy".

Suosittelemme sinulle