Hyppää sisältöön

Suomi seitsemättä kertaa peräkkäin lehdistönvapauden ykkönen

Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisen sananvapausindeksin suurin putoaja oli Puola, jossa konservatiivinen hallitus on kiristänyt otettaan mediasta.

Kuva: Yle

Suomi on nimetty jälleen lehdistönvapauden kärkimaaksi. Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -sananvapausjärjestön tänään julkaisemassa sananvapausindeksissä Suomi löytyy ykkössijalta seitsemättä kertaa peräkkäin. Toisena listalla on Alankomaat ja kolmantena Norja.

Lehdistönvapaus-indeksi tarkastelee median vapauden toteutumista yhteensä 180 maassa.

Eniten indeksin mukaan lehdistönvapaus heikkeni Puolassa. Maan konservatiivihallituksen puuttuminen median toimintaan pudotti maan 18. sijalta sijalle 47.

Nationalismin ja toimittajiin kohdistuvan uhkailun lisääntyminen vaikuttivat Ruotsin ja Saksan sijoituksiin. Ruotsi putosi viidenneltä sijalta kahdeksanneksi ja Saksa päätyi 16. sijalle.

– Pakolaiskeskustelu on kärjistänyt tilannetta kaikkialla Euroopassa. Vihapuhe ja toimittajien uhkailu on yleistynyt myös meillä Suomessa, toteaa Toimittajat ilman rajoja - järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen.

Nousiaisen mukaan sananvapaus on kaventunut globaalisti, mutta valonpilkahduksiakin on. Arabikevään alkupisteen Tunisian sijoitus parani peräti 26:lla edellisvuodesta. 96. sijalta on kuitenkin vielä matkaa vapaaseen mediaan.

Suosittelemme sinulle