Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Veikko Lesosen perustama JOT Automation siirtyy kiinalaiskonsernin osaksi

Automaatioratkaisujen toimittaja JOT pyrkii kansainvälistymään kiinalaisomistuksessa. Lesosen yrityksellä on vaiheikas menneisyys ja yhteys myös pääministeri Sipilään.

Kuvassa vasemmalla Yanqing Wang ja oikealla Pekka Rantala.
Kuvassa vasemmalla Yanqing Wang ja oikealla Pekka Rantala. Kuva: JOT automation
Teija Santaharju
Avaa Yle-sovelluksessa

Historialtaan monivaiheinen JOT Automation siirtyy tänä vuonna kiinalaisomistukseen. Ostaja on Wuxi Lead -konserni.

Oululainen JOT Automation on erikoistunut tuotantoautomaatioon ja elektroniikkateollisuuden testausratkaisuihin. Yrityksen omistaja on oululainen perheyritys Head Invest Oy. Sen hallituksen puheenjohtaja on JOTin vuonna 1988 perustanut Veikko Lesonen, joka vuonna 2000 vetäytyi yrityksestä ja myi omistuksensa ensi kerran.

JOT yhdistyi vuonna 2002 samaten oululaisen Elektrobitin kanssa. Tuolloin syntyi Elektrobit-konserni (nykyisin Bittium), ja toimitusjohtajaksi nousi nykyinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Toimitusjohtajuus kesti kolmisen vuotta, omistajuus vuosia kauemmin.

Vuonna 2011 Head Invest osti JOTin takaisin saksalaiselta Rohwedder-konsernilta, josta oli tullut JOTin omistaja vuonna 2007, kun Elektrobit saneerasi JOTin myyntiin.

Pörssiyhtiö Wuxi Leadin toimitusjohtaja Yanqing Wang sanoo olevansa vaikuttunut JOTin historiasta, osaamisesta ja henkilökunnasta sekä Oulun seudun innovatiivisuudesta ja elinvoimaisuudesta. JOTin paristasadasta työpaikasta noin 80 on Oulussa.

Wuxi Lead kehittää, valmistaa ja myy älylaitteita. Yritys on listautunut Shenzhenin pörssiin.

Suosittelemme sinulle