Hyppää sisältöön

Poliisi uskoo, että haalarikamerasta tulee jokapoliisin varuste – Kamera tallentaa koko työpäivän

Britanniassa tehtyjen tutkimusten mukaan poliisin haalarikameroilla on väkivaltaa ehkäisevä vaikutus. Helsingin poliisi on kokeillut kameroita muutaman kuukauden ajan. Selvittelyssä on myös suoraa "lähetystä" tekevien kameroiden hyödyntäminen kenttätyössä.

Helsingin poliisilla on ollut testikäytössä kolmisenkymmentä haalarikameraa. Ulkomailla saatujen kokemusten mukaan haalarikameroilla on väkivaltaa vähentävä vaikutus. Haalarikamera pystyy kuvaamaan jopa kahdeksan tuntia materiaalia. Tallentunut materiaali hävitetään työpäivän jälkeen ellei sillä ole jotain tutkinnallista merkitystä. Kuva: Yle
Jukka Sinervä

Poliisi on testannut kolmisen kuukautta haalariin kiinnitettäviä pieniä kameroita. Tarkoituksena on, että vastedes kamera kuuluisi jokaisen poliisin vakiovarusteisiin.

– Kamera on suunniteltu sillä tavalla, että se on hyvin simppeli käyttää, eikä vaadi käyttäjältä mitään erikoisosaamista. Kamera laitetaan vivusta päälle ja sitten se rupeaa kuvaamaan. Käyttäjän ei tarvitse sen jälkeen kiinnittää siihen huomiota, kertoo haalarikameraa testannut vanhempi konstaapeli Seppo Vesala Helsingin poliisista.

Poliisilla on testikäytössä kolmisenkymmentä kameraa. Niitä ovat koekäyttäneet hälytyspartiot sekä yleisen turvallisuuden valvontaan keskittyvät yksiköt.

Haalarikamera vähentää väkivaltaa

Haalarikamera pystyy kuvaamaan jopa kahdeksan tuntia materiaalia. Tallentunut materiaali hävitetään työpäivän jälkeen ellei sillä ole jotain tutkinnallista merkitystä.

Testipoliisien kokemukset haalarikamerasta ovat hyviä.

– Ajatellaan esimerkiksi jotain rikospaikkaa. Voin puhuttaa siellä ihmisiä ja tallentaa keskustelut saman tien nauhalle. Se helpottaa työtä ja vähentää virheitä, sanoo vanhempi konstaapeli Seppo Vesala.

Ulkomailla saatujen kokemusten mukaan haalarikameroilla on myös väkivaltaa vähentävä vaikutus.

– Brittitutkimusten mukaan haalarikameran tai vartalokameran käyttäminen vähentää poliiseja kohtaan tehtyjä väkivallantekoja ja vastustamisia, myös poliisia kohtaan tehdyt valitukset ovat vähentyneet, kun ihmiset ovat huomanneet, että tapahtuma näkyy kamerassa, kertoo vanhempi konstaapeli Vesala.

Testikamerat ovat vain tallentavia kameroita

Poliisilla testikäytössä olevat, noin 400 euroa maksavat kamerat tallentavat ääntä ja kuvaa, mutta niillä ei voi tehdä suoraa lähetystä.

– Toistaiseksi nämä kamerat ovat tallentavia, mutta toki me tämmönen lähettävä vaihtoehtokin ihan varmasti tulevaisuudessa tarvitaan. Tuo asia on tällä hetkellä selvittelyn alla, sanoo ylikomisario Jussi Huhtela Helsingin poliisista.

Nyt testattavana olevien haalarikameroiden hankinnasta työkäyttöön päättää poliisihallitus. 

Helsingin poliisi uskoo, testien perusteella, että poliisihallitus tulee päättämään kameroiden lisäämisestä poliisien vakiovarusteeksi.

– En osaa sanoa tarkkaan, koska kamerat tulevat työkäyttöön. Varmaankin katsomme asiaa vuosijänteellä eteenpäin, silloin ehkä ensi vuosi voisi olla aikaisintaan se ajankohta, jolloin kamerat tulevat normaaliin työkäyttöön, laskee ylikomisario Jussi Huhtela Helsingin poliisista.

Suosittelemme sinulle