Lapin ammattikorkeakoulussa kansainvälisyys näkyy englanninkielisinä kursseina, vaihto-opiskelijoina sekä oppilaina jotka suorittavat opintojaan, työharjoittelujaan ja kesätöitään ulkomailla. Myös opettajien vaihto on kasvanut viime vuosina yhteistyössä toimivien oppilaitosten kesken.
Kolmannen vuosikurssin konetekniikan opiskelija Jari Markkanen on siitä onnellisessa asemassa että hän on saanut palkallisen kesätyöpaikan arvostetussa hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERN:issä Sveitsissä. Sveitsiin lähtö on jo parin päivän päästä.
– Odotan, että koneensuunnittelu, ohjelmien käyttö ja englanninkieli kehittyvät. Myös matkustelu Keski-Euroopassa kiinnostaa.
Etuoikeutetussa asemassa
CERN on Sveitsissä Geneven kaupungissa Ranskan rajalla sijaitseva hiukkasfysiikan tutkimuslaitos, jossa sijaitsee maailman suurin hiukkaskiihdytin LHC. Lapin AMK:n Kemin Tekniikan yksikön konetekniikan koulutus on saanut etuoikeutetun aseman lähettää sinne joka kesä kaksi opiskelijaa koneensuunnittelutehtäviin. CERN:istä saadaan myös erilaisia toimeksiantoja niin Kemiin kuin Rovaniemelle.
Konetekniikan lehtori Ari Pikkarainen kokee kansainvälistymisen hyvänä asiana johon tulisi kannustaa ja jota tulisi myös opinnoissa huomioida entistä enemmän. Hän on käynyt opettajavaihdossa yhteistyöoppilaitoksissa useita kertoja ja on myös vahvasti mukana CERN:in yhteistyössä.
Työskenteleminen kansainvälisissä yrityksissä ja tutkimuslaitoksissa kuten CERN:issä kiinnostaa useita opiskelijoita. Entisten opiskelijoiden siirtyminen ulkomaille työelämään ei ole Pikkaraisen mielestä kuitenkaan ongelma.
– Näen sen mahdollisuutena meidän opiskelijoille nähdä maailmaa ja työskennellä ulkomailla. Kyllä meillä osaajia Suomessa riittää edelleenkin.
Vaihtoon lähtee tasaisesti opiskelijoita
Lapin AMK:n kansainvälisten asioiden vastaava Kati Kehusmaa kertoo opiskelijoiden itsetunnon kasvavan vaihdon myötä.
Opiskelija kokee, että kun hän pärjäsi ulkomailla, hän pärjään varmasti muissakin asioissa.
Kati Kehusmaa
– Opiskelija kokee, että kun hän pärjäsi ulkomailla, hän pärjään varmasti muissakin asioissa.
Hän uskoo, että vaihdossa olleet ovat varmasti oppineet jotain niin itsestään kuin vaihtokohteestaan ja vaihtomaan kulttuurista. Kielitaito paranee. Harjoittelussa olevat saavat uusia näkökulmia ammattinsa harjoittamiseen ja ideoita, kuinka omaa alaa voisi kotimaassa kehittää.
Kouluun saapuvat ulkomaalaiset opiskelijat luovat kansainvälistä tunnelmaa
Oppilaitokseen myös saapuu ulkomaalaisia opiskelijoita vuosittain.
Lapin AMK:n tekniikan puolella on tällä hetkellä puolivuotisessa työharjoittelussa kuusi opiskelijaa Itävallasta Technikum Wienistä. He ovat viimeisen vuoden opiskelijoita ja suunnittelevat ja rakentavat koululle erilaisia laboratoriotöitä, joita uudet opiskelijat voivat opinnoissaan käyttää.
Martin Mayer on ottanut tehtäväkseen kehittää ja laajentaa jo aikaisemmin rakennettua aurinkopaneelijärjestelmää, joka kerää energian akkuihin josta saadaan sähköä esimerkiksi jääkaappiin ja kahvinkeittimeen. Laitteistolla voidaan simuloida erilaisia tilanteita kuten tehojen häviämistä. Mayer kertoo olleensa positiivisesti yllättynyt kouluun ja Suomeen ja on nauttinut ajastaan. Itävaltalaiset nuoret kehittävät erilaisia laboratoriotöitä, joista on hyötyä uusien opiskelijoiden kouluttautumisessa.
Iines Jakovlev / harjoittelija, Yle