Yle ja Discovery päätyivät puolen vuoden väännön jälkeen siihen, että olympiakisat pysyvät Ylen vapailla kanavilla. Neuvottelujen varmistuminen suomalaisten eduksi oli Yle Urheilun päällikölle Panu Pokkiselle vuoden urheilu-uutinen.
- Tämä on vuoden iloisin ja tärkein uutinen Ylelle ja suomalaiselle penkkiurheilijalle. Kuin lottovoitto. Varmistamme sen, että vuosikymmenten perinne jatkuu Ylen kanavilla ja olympialaiset näkyvät vapaasti suomalaisille.
Pokkisen mainitsema perinne alkoi vuonna 1960, kun Yle televisioi Rooman ja Squaw Valleyn kisat suomalaisille.
Ylen ja Discoveryn solmima sopimus on historiallinen, koska nyt olympialaiset näkyvät suorana kahden eri tv-yhtiön kanavilla. Etelä-Korean talvikisoissa 2018 Yle voi näyttää kaiken muun paitsi jääkiekon.
- Discovery yrittää tehdä jääkiekon avulla avauksen Suomen markkinoille. Neuvottelun alusta oli selvää, että Discovery haluaa pitää osan oikeuksista itsellään, Ylen pääneuvottelijana toiminut Robert Portman kommentoi sopimusta.
Yle halusi kuitenkin varmistaa neuvotteluissa sen, että yhtiöllä on oikeus näyttää Tokion kesäkisoissa 2020 yleisurheilu suomalaisille. Discovery saa valita yleisurheilun jälkeen kaksi lajia itselleen Tokion kisoissa 2020.
- Tämä on meille erittäin tärkeää, koska yleisurheilu on kesäkisojen suosituin laji. Lähtökohtana oli se, että jos yleisurheilu ei ole paketissa mukana, kiinnostuksemme olisi ollut laimeampaa, Portman painotti.
Radiossa Ylellä on tulevissa olympiakisoissa edelleen kattavat oikeudet. Esimerkiksi vaikka olympiajääkiekko ei näy Ylen tv-kanavilla, voi Yle tehdä selostuksia otteluista entiseen tapaan.
Uusi olympiasopimus ei vaikuta Yle Urheilun muuhun tv-tarjontaan tulevina vuosina.
- Mietimme asioita pitkällä jänteellä ja kokonaisuuksina. Olemme varautuneet siihen, että olympialaiset ovat Ylen kanavilla ja olemme varautuneet moneen muuhunkin asiaan. Jatketaan nyt suunnitelmien mukaisesti eteenpäin, päällikkö Pokkinen sanoi.
- Alusta asti oli aivan selvää, että Discovery haluaa pitää osan tv-oikeuksista vain itsellään. Meillä on olemassa Suomessa lakiasetus siitä, että olympiaurheilu näkyy vapaasti jokaiselle suomalaiselle, Pokkinen jatkoi.
Neuvottelut olivat pitkät ja hankalat.
- Lähtökohta oli vaikea, koska Discovery oli maksanut Euroopan oikeuksista mielestämme aika kovan ylihinnan, joten yhteisen sävelen löytäminen ei ollut helppoa. Neuvottelut alkoivat syksyllä ja ne saatiin maaliin vasta puoli vuotta myöhemmin, joten se kertoo paljon asiasta, pääneuvottelija Portman kertoi.
Paljonko Yle maksoi oikeuksista?
- Sitä en voi kommentoida, mutta meitä ohjaa vastuullinen rahan käyttö ja voin vakuuttaa, että veroeurot on käytetty tässä sopimuksessa hyvin.