Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Apotin toimittaja vakuuttaa, että puolen miljardin järjestelmä on avoin myös muille toteuttajille

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja HUSin yhteisen potilastietojärjestelmän Apotin yhteistyösopimus allekirjoitettiin torstaina. Yli puolen miljardin euron järjestelmän toimittava Epic vakuuttaa, että tulevaan järjestelmään voidaan liittää myös ulkopuolisia osia toisin kuin hankkeen arvostelijat ovat epäilleet.

Apotti-hankkeen oma tunnus
Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki
Vesa Sundqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääkaupunkiseudun lukuisia terveyden- ja sosiaalihuollon tietojärjestelmiä yhdistävän potilastietojärjestelmä Apotin toteuttaminen on viimein lähdössä käyntiin. Hanketta on suunniteltu jo pitkään ja se on tarkoitus rakentaa ripeässä tahdissa. Järjestelmän käyttöönotto aloitetaan vuonna 2018, jos aikataulu pitää.

Apotissa ovat mukana Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Helsinki, Vantaa, Kauniainen ja Kirkkonummi. Espoo sen sijaan jättäytyi Apotista pois jo vuonna 2013. Sittemmin kaupunki on sanonut, että se voi harkita Apottiin liittymistä, jos järjestelmä on tarpeeksi hyvä.

Apottia on arvosteltu paitsi sen korkeasta hinnasta myös siitä, että yksi järjestelmätoimittaja on riski, jos se saa liian hallitsevan aseman tietojärjestelmien luomisessa ja uudistamisessa.

Epicin mukaan heidän järjestelmänsä ei sido tilaajaa vain yhteen toimittajaan, kuten arvostelijat ovat epäilleet.

Järjestelmätoimittaja Epicin ja kotimaisen osapuolen Apotti Oy:n yhteistyösopimuksen allekirjoitustilaisuudessa torstaina Helsingissä vieraillut Epicin operatiivinen johtaja Carl Dvorak sanoo kansainvälisten toteutuksien myös osoittavan, että aikataulusta ja kustannuksista on mahdollista pitää kiinni.

– Olemme ylpeitä toteutuksistamme muun muassa Alankomaissa, Tanskassa ja Englannissa. Niissä olemme tehneet osuutemme aikataulun ja budjetin puitteissa, sanoo Dvorak.

Dvorak toteaa, että Epicin järjestelmä on jo käytössä terveys- ja sosiaalipalveluissa useissa maissa eri puolilla maailmaa Sen toteuttamiskelpoisuutta kasvattaa, että kyseessä on jo valmis järjestelmä, joka vain pitää mukauttaa Suomeen.

Apotin toimitusjohtaja Hannu Välimäki säestää Dvorakia. Hänen mukaansa on pitkälle kyse olemassa olevan tiedon siirtämisestä uuteen järjestelmään, mutta myös esimerkiksi taloushallinnon järjestelmiä liitetään Epicin systeemiin. Niistäkin Epicillä on jo laaja kokemus, Välimäki vakuuttaa.

Selkeyttä järjestelmäviidakkoon

Apotin on määrä selkiyttää esimerkiksi lääkäreiden työtä nykyisestä. Tavoitteena on, että uuden potilastietojärjestelmän myötä kaikki terveydenhuollon, sosiaalitoimen ja erikoissairaanhoidon kulloinkin tarvitsema tieto olisi helposti löydettävissä yhdestä paikasta.

Tällä hetkellä esimerkiksi vuodeosaston lääkäri joutuu etsimään tietoja potilaan lääkitystä varten useista eri järjestelmästä.

Apotti Oy palkkaa parhaillaan henkilöstöä potilastietojärjestelmän tekoon ja käytännön työhön on tarkoitus päästä elokuussa. Hanke työllistää toteutuksen aikana noin 250 työntekijää Suomessa.

Suosittelemme sinulle