Hyppää sisältöön

Uudenlaiset robotit tekevät yhteistyötä ihmisten kanssa

Uusilla roboteilla toivotaan olevan sellainen vaikutus, että työpaikkoja ei siirrettäisi halpatyömaihin vaan ne pidettäisiin Suomessa.

Kuva: Paula Koskinen / Yle
Olga Pihlman

Aikaisemmin teollisuuden robotit laitettiin häkkiin, niiden vaarallisuuden vuoksi. Nyt uskotaan, että teollisuuden tulevaisuus on ihmisen ja noin henkilöauton verran maksavan robotin yhteistyössä.

Tähän mennessä robotti-investoinnit ovat olleet harvojen herkkua, mutta nyt kynnys robotteihin on madaltunut.

– Helposti käytettävät, vähän halvemmat ja ihmisten kanssa yhteistyötä tekevät robotit madaltavat kynnystä käyttöönottaa robotiikkaa, sanoo yrittäjä ja yrityskehittäjä Heikki Nummelin Stratox Oy:stä.

Nummelin uskoo, että yhteistyörobotit lyövät läpi Suomessa seuraavan parin vuoden aikana. Hän myös arvioi, että yhteistyörobotit ovat tällä hetkellä yksi nopeimmin kasvavista robotiikkabuumeista maailmalla. Toinen kasvava buumi on erilaiset hoiva- ja hupirobotit.

"Robotti ei erehdy"

Kaarinalainen tuotesuojahälyttimiä valmistava Noccela Oy aikoo hankkia tuotantoonsa yhteistyörobotin jo ensi syksynä. Mutta miksi robotti tekee työn, jonka ihminenkin voisi tehdä?

Robotti ei erehdy. Se tekee sen, mikä siihen on ohjelmoitu.

Tapani Talvitie

– Jos ajatellaan että ihminen tekee tällaista jatkuvasti toistuvaa puuduttavaa työtä, niin siinä on inhimillisen erehtymisen vaara. Robotti ei erehdy. Se tekee sen, mikä siihen on ohjelmoitu, sanoo Noccelan teknologiajohtaja Tapani Talvitie.

Uusilla roboteilla toivotaan myös olevan sellainen vaikutus, että työpaikkoja ei siirrettäisi halpatyömaihin vaan ne pidettäisiin Suomessa.

– Nyt kun me tehdään kokoonpano täällä Suomessa ja ollaan automatisoitu se, niin pystymme tekemään sen jopa matalammalla kustannuksella kuin jos me vietäisiin kokoonpano Kiinaan, kuvailee Talvitie.

Suosittelemme sinulle