Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kotimaasta saatua salmonellaa tavallista enemmän Tampereen seudulla – tartuntojen aiheuttaja ei tiedossa

Maalis-huhtikuun vaihteesta alkaen Tampereen seudulla on ollut useita kotimaasta saatuja salmonellatartuntoja. Tartuntojen alkuperä ei ole tiedossa, mutta sitä selvitetään.

Salmonellan testausta.
Kuva: Yle
Eveliina Niskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pirkanmaalla on todettu viime viikkojen aikana useita kotimaasta saatuja salmonellatartuntoja.

Salmonella enteritidis –bakteerin aiheuttamia infektioita on ollut Tampereen seudulla maalis-huhtikuun vaihteesta alkaen tusinan verran, mikä on tavanomaista enemmän, sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektioyksiön epidemiologi Sirpa Räsänen

– Tapauksia on nyt ollut sen verran, että selvittämiskynnys ylittyy. Silloin tällöin tällaisia ryppäitä tulee, mutta ei missään nimessä vuosittain.

Harvinaista tartunnoissa on se, että ne on saatu kotimaasta. Tavallisesti salmonella tarttuu ulkomaanmatkoilla. Nyt Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä todetut tapaukset ovat samaa kantaa. Tarkemmin tartuntojen alkuperä ei ole vielä tiedossa, mutta asiaa selvitellään.

Alkuperän selvittäminen voi olla vaikeata

Mahdollista on esimerkiksi se, että markkinoilla on jokin sellainen elintarvike, josta tartunnat ovat peräisin. Alkuperän selvittäminen voi olla kuitenkin vaikeata, kun lähdettä etsitään potilaiden kertomusten perusteella, sanoo Räsänen.

– Useimmiten potilaat ovat sairastaneet jo useamman päivän siinä vaiheessa, kun ulosteviljely tehdään ja salmonella todetaan. Ravintolakäynnit on melko helppo muistaa, mutta se, mitä monen päivän aikana on suuhunsa pistänyt, onkin jo vaikeampi palauttaa mieleen.

Salmonella tarttuu suun kautta ruuan, juoman tai käsien välityksellä. Tartunnan voi saada esimerkiksi saastuneista, kypsentämättömistä kasviksista tai iduista, pastöroimattomasta maidosta tai riittämättömästi kypsennetystä lihasta.

Oireita ovat kuume ja ripuli, joka kestää tavallisesti neljästä kymmeneen vuorokautta.

Suosittelemme