Viime kesänä tehdyn lain tiukennuksen myötä seksinostajan vastuulle on jäänyt tietää, onko kaupankäynnin toinen osapuoli parituksen kohde tai ihmiskaupan uhri. Mikäli näin on, on seksin ostaminen rangaistava teko.
Ennen viime kesää seksin ostaja syyllistyi rikokseen, jos hän tiesi, että oli ostanut palveluja parituksen tai ihmiskaupan uhrilta.
Seksi- ja erotiikka-alalla toimivien oikeuksia edistävän Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen pitää lakiuudistusta epäonnistuneena.
– Kun jo se oston yrityskin on rangaistava teko, niin asiakas on ehtinyt syyllistyä rikokseen, vaikka hän kääntyisi ovelta takaisin ja hänen tekisi mieli ottaa yhteyttä poliisiin. Siinä kontaktinottovaiheessa sillä ostajalla ei ole mahdollisuuksia havaita merkkejä ihmiskaupasta. Se selviää vasta paikan päällä.
Lähes kaksikymmentä vuotta seksityöläisten parissa työskennelleen rikosylikonstaapeli Kenneth Erikssonin mukaan ostajilla riittää moraalia ilmoittaa ihmiskaupasta. Ilmoittajan rankaiseminen olisi hänen mukaansa typerää.
– On se riski tietenkin aina olemassa, että asiakas pelkää häntä rangaistavan sen takia, että on mennyt seksityöläisen luo. Joidenkin osalta voi olla, että jättävät kertomatta, mutta kyllä niitä asiakkaita välillä soittelee meillekin ja ilmoittaa. Edelleenkin.
Hänen mukaansa seksiä ostava asiakas voi vastaisuudessakin ilmoittaa poliisille, mikäli havaitsee hyväksikäyttöä.
– Jos asiakas lähtee käymään seksityöläisen luona ja siellä havaitsee, että tässä on kysymys jostakin uhrista ja ilmoittaa poliisille, niin uskallan väittää – ainakin pääkaupunkiseudun tilanteessa – että ei se asiakas rangaistusta voi saada. Hänhän on silloin tuonut viranomaisille sen tiedon tällaisesta ongelmasta, Eriksson toteaa.
Hänen mukaansa asiakkaan hälytyskellojen tulisi soida esimerkiksi siinä tapauksessa, jos seksityöläinen ei osaa mitään muuta kieltä kuin oman äidinkielensä.
– Silloin pitäisi alkaa asiakkaan miettiä, että onkohan tässä joku kolmaskin osapuoli mukana. Mutta jos tämä seksityöläinen esimerkiksi puhuu englantia tai suomea ja näyttää, että toimii omillaan, niin silloin asiakkaan on vaikea tehdä päätelmiä, Eriksson sanoo.
Vain kourallinen myy itseään kaduilla
Seksiä myydään nykyisin lähinnä netissä. Erikssonin mukaan pääkaupunkiseudulla työskentelee noin 300 seksityöläistä päivittäin, heistä vain kourallinen myy itseään kaduilla. Suurin osa seksityöläisistä tulee Itä-Euroopasta, Afrikan maista heitä on jonkin verran. Venäläisten määrä on vähentynyt, koska tienestit kotimaassa ovat Suomeen verrattuna hyvällä tasolla.
Kauppa käy edelleen seksibisneksessä, mutta huonolta taloudelta ei sekään ole säästynyt.
– Kyllä tämä lama on vaikuttanut. Asiakasmäärät ovat laskeneet jonkin verran, Eriksson sanoo.
Turvapaikanhakijoiden kohtalo huolestuttaa
Pro-tukipisteen Kauppinen on huolissaan myös turvapaikanhakijoiden kohtalosta. Paperittomat ja statuksettomaan tilaan kellumaan jäävät ovat hänen mukaansa vaarassa joutua helposti ihmiskaupan uhriksi.
– Mikä heidän asemansa on? Kyllä he ovat sitten aika vapaata riistaa erilaiselle hyväksikäytölle ja pakottamiselle. Tämä on iso huoli, että millä tavalla meille tänne jää paperittomia ja yhteiskunnasta irrallaan olevia ihmisiä.
Poliisin tiedon mukaan turvapaikanhakijoiden määrä ei ole vaikuttanut seksityöläisten määrään.
– Kukaan ei voi tietää, miten on tulevaisuudessa. Tämän hetkinen tilanne on kuitenkin ihan hyvin hanskassa eikä ainakaan tällä hetkellä ole tietoa, että olisi tullut turvapaikanhakijoita alalle mukaan, Eriksson sanoo.