Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pojatkin lukee -kampanjan perustaja: Lukevat miehet ulos kaapista

Mikko Toiviainen haluaa julkisuuteen lukevan miehen malleja muusikoista urheilijoihin. Näyttelijä Antti Holma on jo kampanjassa mukana.

Avaa Yle-sovelluksessa

Joka viides yhdeksäsluokkalainen poika ei osaa kirjoittaa työhakemusta. Tieto on peräisin Kansallisen koulutuksen arviointikeskukselta ja on Mikko Toiviaisen mielestä hyvin huolestuttava.

Asia ei kuitenkaan yllätä, koska Lukukeskuksen mukaan myös poikien lukemiskyvyt ovat romahtaneet.

– Lukemisella on suuri merkitys siihen, miten pystyy kirjoittamaan, Toiviainen sanoo Kirkkoharjun koulun uutisluokkalaisten Aarni Hildénin ja Konsta Saranpään haastattelussa.

Helmikuussa Toiviainen julkaisi Instagram-tilillään GIF-animaation, jonka yhteydessä hän kertoi lapsuuden lukukokemuksistaan ja ilmoitti ryhtyvänsä #pojatkinlukee-kampanjaan. Toiviaisella eli Kalenterikarjulla on runsaasti seuraajia eri kanavissa, ja parissa päivässä Pojatkin lukee -kampanjan verkkosivuilla oli tuhat tykkäystä. Kirjastot ja kirja-alan aktiivit olivat innostuneet heti.

Kirjojen Spotify puuttuu

Toiviainen itse ahmi kirjoja jo ala-asteella. Hän on opiskellut muun muassa taidekasvatusta ja työskentelee Kosmos-kirjakustantamossa. Hänen on helppo puhua lukemisesta, mutta entäs he, joiden kotona ei ole koskaan ollut kirjahyllyä?

Toiviaisen mukaan kirja-ala ei tällä hetkellä tavoita nuoria, siellä missä he ovat – käytännössä vaikka Instagramissa ja Snapchatissa.

– Luulen, että pojilla voisi olla paljonkin lukuintoa, jos he tietäisivät, mitä kirjoja on olemassa.

Toistaiseksi kirjojen hankkiminen on työläämpää kuin musiikin etsiminen Spotifysta, ja senkin Toiviainen uskoo vähentävän lukuintoa. Toisaalta remontoitavaa on myös ruostuneissa asenteissa. Toiviainen näkisi mielellään esimerkiksi tarinallisia, kirjaa muistuttavia pelejä tai pelien ja kirjojen yhdistelmiä. Hän kehottaa myös lukevia miehiä tulemaan ”kirjallisesti kaapista ulos”. Näyttelijä Antti Holma on jo kampanjassa mukana, mutta lisää esikuvia kaivataan, Toiviainen sanoo.

– Ettei lukemista koettaisi vieraaksi, noloksi tai vaikeaksi.

Veera Jussila, Yle Uutisluokka

Suosittelemme sinulle