Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ohjelmointityössä läsnäolo päihittää sosiaalisen median – Hackathon-tapahtumassa ohjelmoidaan joukolla vuorokauden ympäri

Mikkelin Ammattikorkeakoululla ohjelmoidaan joukolla reilu vuorokausi yhteen menoon nyt viikonloppuna. Hackathon-tapahtumaan on kokoontunut kuutisenkymmentä tietojenkäsittelyn ja terveysalan asiantuntijaa etsimään uusia tietoteknisiä ratkaisuja terveydenhoidon tarpeisiin.

Hakcathon lakamassa Mikkelissä.
Hackathon alkoi klo 12 lauantaina ja jatkuu kello 14 asti sunnuntaina. Kuva: Paavo Koponen / Yle
Paavo Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hackathon saattaa kuullosta pahaenteiseltä tapahtumanimeltä. Kyse ei kuitenkaan ole tietomurroista, vaan alkuperäisessä merkityksessä asioiden parantamisesta ja niiden tekemisestä toisin. Samalla tutustutaan uuteen teknologiaan ja siihen kuinka tekoäly voi ymmärtää asioita ihmisen puolesta. Kyse on myös kilpailusta, jossa palkintona on asiantuntija-apu suurelta tietotekniikka yhtiöltä.

 –Pääpaino on uuden kokeilemisella ja tutkimisella ja sivutuotteena saattaa syntyä jotain hyödyllistäkin. Tämä on ryhmätyöskentelyä. taustaltaan erilaisia ihmisiä saatetaan yhteen yhteisen mielenkiinnon pohjalta. Joillekin se merkitsee koodaamista läpi yön ja osalle ajatustenvaihtoa ja konseptien hahmottamista. Kaikki joukkueet saavat aikaan jotain näytettävää, kuten visuaalinen konsepti, demo tai kokeiltava tuote. Katsotaan mihin teknologia venyy, määrittää tutkimuspäällikkö Mikko Lampi.

Sosiaalinen media ei riitä

Tietotekniikan asiantuntijoille yhteydenpito internetin tai muiden digitaalisten yhteyksin välityksellä on luontevaa. Uutta luodessa se ei kuitenkaan riitä.

– Idea on se, että ajatusten vaihto ja poikkitieteellinen törmääminen ei ole mahdollista verkossa, vaan vaati fyysistä läsnäoloa. Sitä teknologia ei pysty korvaamaan mitenkään. Ei sosiaalinen media, vaan sosiaalisuus on tässä tosi tärkeä elementti. Ihmiset saatetaan yhteen ajattelemaan täysin eri näkökulmista ja puhumaan paljosta muustakin kuin käsillä olevasta haasteesta, sanoo Mikko Lampi.

Yhteen joukkueeseen sattuivat tietojärjestelmäasiantuntija Mika Koistinen Kansalliskirjaston digitointi- ja konservointiosastolta ja ohjelmistoinsinööri Aleksi Suomalainen Symbio Oy:stä.

– Kyllä tässä jo ideoita vaihdellaan. Odotellaan että kuullaan vielä tarkemmat tiedot tästä Hackathonista. Tästä e lähtee eteenpäin, sanoo Mika Koistinen.

– Olen osallistunut tällaiseen Hackathoniin ennenkin. Keskeisin asia luovuuden kannalta on tämä vapaa leikkikenttä. Nyt olisi tarkoitus tehdä tietynlaista kuva-analyysiä, kertoo puolestaan Aleksi Suomalainen.

Sen verran ennakkokäsitys Hackathonista kuitenkin pitää paikkansa, että pizza ja kolajuomat  ovat tärkeässä roolissa yön tunteina. Sunnuntaihin kello 14 asti pitäisi jaksaa.

Suosittelemme