Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Israel vapautti historiansa nuorimman tyttövangin

Palestiinalaistyttö jäi kiinni veitsen piilottelusta. YK:n Unicef-järjestön mukaan Israel on ainoa maa, jossa 12-vuotiaan voi asettaa rikossyytteeseen.

Kuusi pikkupoikaa pitelee paikaltaan irrotettua ikkunaa talon raunioissa.
Palestiinalaislapsia leikkimässä Israelin joukkojen tuhoaman talon raunioilla Dier Samitissa Länsirannalla. Talo tuhottiin, koska siellä asunutta nuorukaista syytettiin puukotusiskusta. Kuva: Abed Al Hashlamoun / EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Israel on vapauttanut 12-vuotiaan palestiinalaistytön, joka vietti vankilassa yli kaksi kuukautta. Hänet oli pidätetty helmikuussa Länsirannalla juutalaissiirtokunnan portilla, koska hänellä oli ollut veitsi piilossa hameensa alla.

Asianajajansa mukaan tyttö on nuorin koskaan vangittu palestiinalaistyttö. Hänet vapautettiin asianajajiensa vetoomuksesta kesken neljän ja puolen kuukauden mittaista vankeustuomiota.

Tyttö luovutettiin sunnuntaina palestiinalaisviranomaislile Tulkaremin rajanylityspaikalla Länsirannan pohjoisosassa. Sieltä hänet vietiin kotikyläänsä lähelle Hebronia, jossa hän sai lämpimän ja kyyneleisen vastaanoton perheeltään, pormestarilta ja monilta kaupunkilaisilta.

Lietsontaa vai epätoivoa?

Tyttö oli tunnustanut suunnitelleensa hyökkäystä siirtokuntaan. 28 israelilaista ja kaksi yhdysvaltalaista on kuollut Israelin katupuukotuksissa sitten lokakuun.

Samaan aikaan poliisi ja sotilaat ovat tappaneet 201 palestiinalaista. Israelin mukaan useimmat olivat syyllistyneet puukotuksiin. Osa on kuollut yhteenotoissa Israelin turvallisuusjoukkojen kanssa. Valtaosa on ollut teini-ikäisiä tai hieman yli 20-vuotiaita. 

Israel syyttää palestiinalaisalueiden uskonnollisia ja poliittisia johtajia iskujen lietsomisesta. Palestiinalaisten mukaan ne kertovat epätoivosta, johon nuoret ovat ajautuneet Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla ilman toivoa valoisasta tulevaisuudesta. 

Laki on eri palestiinalais- ja juutalaislapsille

Israelin sotilaslain perusteella 12-vuotiaan lapsen voi asettaa syytteeseen. YK:n lastenoikeuksien järjestön Unicefin mukaan se on poikkeuksellista koko maailmassa.

Laki koskee kuitenkin vain palestiinalaisalueiden 12-vuotiaita. Israelilaislapsiin sovelletaan siviililakia, joka ei salli vankeustuomiota alle 14-vuotiaalle.

Israelin vankiloissa on tällä hetkellä noin 450 alaikäistä palestiinalaista. Heistä noin sata on alle 16-vuotiaita.

Suosittelemme sinulle