Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Subjektiivinen päivähoito-oikeus rajataan Lappeenrannassa 20 tuntiin

Jos lapsen äiti tai isä tai molemmat vanhemmat ovat kotona, on lapsen oikeus varhaiskasvatukseen elokuun alusta lähtien enimmillään 20 tuntia viikossa. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti asiasta äänin 41 -17.

Saapas päiväkodin eteisessä.
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle
Ulla Ylönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Subjektiivinen päivähoito-oikeus muuttu Lappeenrannassa elokuun alussa varhaiskasvatuslain mukaiseen 20 tuntiin viikossa.

Lapsen subjektiivinen oikeus päivähoitoon vähenee Lappeenrannassa nykyisestä 40 tunnista 20 tuntiin viikossa. Muutos koskee lapsia, joiden vanhemmat eivät ole töissä tai opiskele päätoimisesti.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti asiasta maanantai-iltana äänin 41 -17.

Valtuutettu Anu Paalanen (sd.) uusi valtuustossa aiemmin kaupunginhallituksessa tekemänsä esityksen.

Hän esitti, että Lappeenrannassa jatkettaisiin nykyistä käytäntöä, jolloin jokaisella lapsella olisi oikeus kokopäiväiseen päivähoitoon riippumatta siitä, onko jompikumpi vanhemmista kotona. Valtuutettu Anneli Kiljunen (sd.) kannattama esitys hävisi äänestyksessä äänin 41 - 17.

Kasvatusvastuun jakaminen puhutti

Äänestystä edelsi kiihkeä keskustelu kasvatusvastuun jakamisesta vanhempien ja yhteiskunnan kesken.

Valtuutettu Katri Pulli (kesk.) muun muassa ihmetteli, miten terveistä vanhemmista on tullut kyvyttömiä hoitamaan lapsiaan.

Kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Tapio Arola (kesk.) ei puolestaan olisi ikinä uskonut, että lasten oikeudesta päivähoitoon tehdään ideologinen kysymys.

Kimmo Heinonen (ps.) pyysi sosialidemokraatteja esittämään vaihtoehtoisen kahden miljoonan euron säästökohteen, jos subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen ei käy.

Nykyisen käytännön säilyttämisen puolesta puheenvuoroja käyttivät myös Hanna Holopainen (vihr.) ja Virpi Junttila (vihr.).

Lappeenrannassa siirrytään uuteen käytäntöön 1.8.2016. 

Yksi aikuinen kahdeksaa lasta kohden

Samalla valtuusto myös hyväksyi kasvatus- ja opetuslautakunnan esityksen vuorohoitoryhmien koon kasvattamisesta seitsemästä kahdeksaan lapseen.

Suosittelemme