Hyppää sisältöön

Tämä kaunotar on robotti – Jia Jia liikkuu, puhuu ja ilmeilee

Tutkijoiden mukaan Kiinassa tehty Jia Jia -robotti voisi toimia palveluammatissa.

Kuvassa robotti Jia Jia.
Teemu Juhola

Kiinassa on esitelty kaksi interaktiivista naisrobottia. Hefein yliopiston tutkijaryhmän kehittämät ja rakentamat Jia Jia -nimiset robotit näyttävät hyvin paljon oikeilta naisilta.

Kehitystyö kesti kolme vuotta ja sen tuloksena valmistui robotti, joka kykenee tuottamaan puhetta, ilmeilemään sekä liikuttamaan huuliaan ja vartaloaan, kertoo tutkimusryhmän johtaja Chen Xiaoping.

Aikaisempiin interaktiivisiin robotteihin verrattuna Jia Jia -robottien silmät liikkuvat "ihmismäisemmin" ja niiden tuottama puhe tulee samassa tahdissa huulten liikkeiden kanssa.

Robotit pystyvät vastaamaan yksinkertaisiin kysymyksiin ja keskusteluihin.

– Robotteja voi käyttää palvelutöissä esimerkiksi pankeissa, ostoskeskuksissa, toimistoissa ja museoissa. Ne voivat myös pitää seuraa vanhuksille. Robottien ja ihmisten välinen kommunikaatio siirtyy uudelle tasolle, Chen Xiaoping sanoo.

Sama tutkimusryhmä on kehittänyt myös palvelijarobotti Kejian, jota voidaan tutkijoiden mukaan käyttää kodinhoitajan työssä. Tutkijoiden toiveena on, että tulevaisuudessa robotit voisivat olla tavallisten kotitalouksien apuna. Toistaiseksi ne ovat kuitenkin siihen vielä aivan liian kalliita.

Suosittelemme sinulle