Hyötykasviyhdistyksen kaupassa Alku & Juuri Mechelininkadulla käy kova kuhina, kun asiakkaat etsivät uutta viljeltävää kasvimailleen.
Siemeniä on hyllyillä tuhansia pusseja ja takahuoneessa pakataan paketteja nettikaupan asiakkaille. Yhdellä hyllyllä on muovinen purkki, jossa lukee ”bokashia multaa”.
Mullan joukossa erottuu valkoisia sienirihmoja ja hiukan isompia paloja. Ne ovat appelsiinin kuoria, jotka eivät ole ihan vielä ehtineet muhia mullaksi.
Kahdella ämpärillä alkuun
Kaupassa työskentelevä Mervi Pusztai tutustui bokashiin noin vuosi sitten.
– Aloitin viime elokuussa. Minulla on tiskipöydällä noin litran kokoinen makeisboksi, johon pilkon biojätteet pieniksi paloiksi. Illan päätteeksi tyhjennän makeisboksin sisällön isompaan bokashi-astiaan. Sellaiseksi sopii hyvin ilmatiivis ämpäri, Pusztai kertoo.
Hän on itse oppinut, että isoimpien biojätteiden pilkkominen kannattaa, silloin kompostoituminen on nopeampaa.
Bokashi-ämpäri täyttyy pikkuhiljaa. Ämpäriin lisätään rouhemaista kuiviketta, jossa on eläviä mikrobeja, mm. hiivoja ja maitohappobakteereita. Näin syntyy hajoamisprosessi, jossa ruuan sisältämät ravintoaineet säilyvät.
Bokashi-komposti ei tuoksu
– Prosessi on lähes tuoksuton, kertoo Mervi Pusztai. – Jos jotain tuoksuja tulee, se kertoo yleensä siitä, että ämpärissä on nestettä, joka pitäisi
poistaa tai ämpäri ei ole ilmatiivis.
Kompostorissa on hana suotoveden poistoa varten. Ilmatiiviissä ämpärissä saman asian ajaa mm. kuivikkeena toimiva sanomalehti.
Bokashi-ämpärin tuoksu muistuttaa makeaa melassia tai hapankaalia.
Mervi Pusztai
– Jos kaikki on kunnossa, niin bokashi-ämpärin tuoksu muistuttaa makeaa melassia tai hapankaalia, Mervi Pusztai valottaa.
Kompostijätettä jälkikäytetään 14 päivää, jonka jälkeen se on valmista sekoitettavaksi vaikka turpeeseen tai kasvimaalle.
Kotona hiukan keskusteltiin
Kesällä bokashi-kompostin voi tyhjentää kasvimaalle, jolloin se alkaa heti muuttua ravinteikkaaksi mullaksi. Lopullinen maatuminen kestää kolmesta neljään viikkoon riippuen maan lämpötilasta.
Talvella bokashijätteen voi siirtää jälkikäymisen jälkeen ulos esimerkiksi suurempaan laatikkoon tai säkkeihin. Bokashi-kompostoitu jäte ei houkuttele jyrsijöitä happamuutensa vuoksi.
– Meillä oli kotona hiukan keskustelua, että mihin perustan tämän niin kutsutun multatehtaani talveksi. Päätin sekoittaa bokashijätteen saaveihin, joissa on myös turvetta.
– Periaatteessa tällaisia saaveja voisi pitää vaikka parvekkeella talvella. Kevätaurinko herättää mikrobien toiminnan pikkuhiljaa ja istustuskauden alussa saavit ovat pullollaan ihanaa ravinteikasta multaa, iloitsee Pusztai.
Japanilainen keksintö valloittaa maailmaa
Bokashin kehitti japanilainen mikrobiologian professori Teruo Higan 1980-luvulla. Hyötykasviyhdistyksestä kerrotaan, että menetelmä on hyvin tunnettu mm. Tyynenmeren valtioissa.
Suurkaupungeissa, kuten Lontoossa, Tokiossa ja Soulissa on jo julkisia järjestelyjä bokashin keräykselle, mikäli asukkailla ei ole itsellään viljelymahdollisuuksia.
– Suomessa meitä bokashiin hurahtaneita taitaa olla jokunen tuhat, arvioi Mervi Pusztai. Hän suosittelee bokashia kaikille, jotka haluavat saada hyötykasvit kukoistamaan.